Er abrikoser bleget med klor?

I Asien kan man finde ublegede abrikoser, hvorfor er de ikke på danske supermarkedshylder? Og er de danske bleget med klor?
?

Gennem en asiatisk ven har jeg lært en »ny« frugt at kende: ublegede abrikoser, som smager meget bedre end almindelige abrikoser. Han fortæller, at de gul-orange, som normalt sælges i butikkerne, er bleget med klor. Er det korrekt? Og hvis abrikoserne bleges, er det så ikke farligt i en eller anden grad?

Finn Nielsen, København Ø

Svar fra Morten Brix

Først og fremmest: Det er forbudt at tilsætte klor til fødevarer i Danmark, derfor finder man heller ikke klor i vores frugter. Abrikoser er naturligt gule/orange, når de hænger som frugter på træerne, og efter plukning bliver abrikoserne tørret, og helt naturligt vil de få en mørk farve, hvilket også ses på vores økologiske abrikoser i Änglamark. De kommer igennem sortering og rensning med vand samt ny tørring. I tørringsprocessen kan man tilsætte svovldioxid for at sikre, at den lyse farve fra friske abrikoser bibeholdes.

Svovldioxid og sulfitter har flere funktioner. De virker bl.a. konserverende, fordi de hæmmer vækst af bakterier, gær- og skimmelsvampe, desuden virker de som antioxidanter, og de kan forhindre brunfarvning af abrikoser. Svovldioxid er et tilsætningsstof, som er godkendt til fødevarer.

Morten Brix er kategorichef for frugt i Coop i Danmark. Morten Brix har dermed det øverste ansvar for indkøb af de frugter, du finder i butikkerne i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og LokalBrugsen.

Se, hvad vi ellers skriver om: #frugt og #coop