Efterlysning: Smagsneutral, økologisk madolie

Hvorfor kan man ikke få helt neutraltsmagende olie, hvis olien skal være økologisk. Det spørger en kunde om - og får svar fra Peer Wejse, der er kategoridchef i kolonial.
?

Jeg kan kun købe koldpresset økologisk olie, som giver en meget gennemtrængende smag i for eksempel mayonnaise.  Jeg har prøvet flere forskellige olier som raps, oliven, avocado, også tidselolie, der skulle være smagsneutral, men det er den altså ikke. Derfor er jeg nødt til at købe den konventionelt dyrkede olie for at lave mayonnaise, og det er rigtig ærgerligt, når det kunne være lækkert at kunne sætte hjemmelavet økologisk mayonnaise på bordet. 

Jeg har aldrig set en ikke-koldpresset økologisk olie. Kan det passe, at det ikke fremstilles? Producenterne af økologisk mayonnaise må da have adgang til en sådan i deres produktion.

Hanne Schøler Sørensen, Ryomgaard

Svar fra Peer Wejse

Vi har spurgt vores leverandør, som oplyser følgende: Når vi sælger spiseolie som økologisk og koldpresset, er det, fordi den er fremstillet efter de mest skånsomme metoder og ikke har været opvarmet.

En smagsneutral olie har været igennem en raffineringsproces, hvor den har været opvarmet, og hvor der har været anvendt opløsningsmidler til at fjerne smag og lugt. Den økologiske rapsolie, vi anvender i vores økologiske mayonnaise og økologiske aioli, er af økologisk oprindelse, men har også gennemgået raffineringen, så smag og lugt er neutraliseret.

Når vi så ikke sælger denne økologiske og raffinerede olie som færdigvare, er det, fordi raffineringsprocessen er et fordyrende led. Reelt vil kostprisen for den økologiske raffinerede olie blive dyrere end den koldpressede økologiske olie. For forbrugerne lyder ordet »koldpresset« bedre end »raffineret«, og derfor er det de koldpressede økologiske olievarianter, vi tilbyder.

Peer Wejse er kategorichef for kolonial i Coop.

Se, hvad vi ellers skriver om: #indkøb, #mad, #coop, #olie og #madlavning