Hjertemusklen fornyr sig gennem et menneskes liv. Det har forskere ledet af dr. Jonas Frisén ved Karolinska Instituttet i Stockholm fundet ud af, og det er banebrydende.
Hvis hjertemusklen kan generere nye celler, håber forskere nu at kunne
opfinde en medicin, der kan få denne proces til at gå hurtigere,
eftersom hjertet ikke gendanner celler, der ødelægges under et
hjerteanfald.
»Opdagelsen er en af de mest banebrydende inden for
hjerteforskningen i mange år,« siger dr. Charles Murray, der forsker i
hjertemedicin ved University of Washington i Seattle til New York Times.
ATOMBOMBEN HJÆLPER FORSKERE
Prøvesprængninger af atombomben har hjulpet forskere til opdagelsen. Atomprøvesprængninger i atmosfæren var tilladt frem til 1963, og hver prøvesprængning frigav kulstof-14 til atmosfæren.
Efter stoppet af atomprøvesprængninger er luftens indhold af dette stof faldet igen, og da kulstof-14 optages i kroppen kan indholdet af stoffet sige noget om, hvornår en celle i kroppen er dannet.
Og celleprøver fra hjertemusklen hos forsøgspersoner har nu vist, at nogle af hjertets celler er yngre end den person, som hjertet banker for. Hurtigst fornys cellerne, når et menneske er omkring 25 år – hvor én procent af cellerne fornys. Når man bliver 75 år er det under en halv procent af cellerne, som er nye i folden.
I øvrigt fornys hjertets celler langsomt – kun omkring 40 procent af hjertet er fornyet, når en person er 75 år. Omvendt er alle blodceller fornyet i løbet af bare ét år.
Se pressemeddelse fra Karolinska