Annoncørbetalt indhold fra Coop Crowdfunding
Vin

Derfor skal du drikke naturvin

Sjovere smagsnuancer, færre tømmermænd og mindre belastning af kloden – er du stadig ikke overbevist om, at du skal drikke naturvin? Jon Capoul er fjerdegenerations vinbonde og driver den lille butik Vinbonden, og ifølge ham er naturvin det eneste fornuftige at drikke.

Der er ikke noget officielt regelsæt for, hvad naturvin er. En kort forklaring er, at naturvin er vildgæret druesaft, hvor man i vinmarken, kælderen og produktionen tilstræber at blande sig så lidt som muligt i ”naturens gang”.

Vindbonden har masser af naturvin på hylderne

Den lille vinbutik Vinbonden ligger i Københavns Nordvestkvarter. Her holder Jon Capoul vinsmagninger og arrangementer (i ikke-corona-tider, forstås). Hylderne bugner af naturvin i alle afskygninger. Rummet er langt og rektangulært. Der er levende lys, et træskilt med familiegårdens navn ’Le Rait’ og et hyggeligt rod.

Jon Capoul kommer ud af en vinfamilie. Han er fjerdegenerations naturvinbonde i Frankrig, og så er han del af det dansk/franske samarbejde Naturvinsklubben Lassolle, som ønsker at demokratisere god vin, og som netop nu er aktuelle med et crowdfunding-projekt på Coop Crowdfunding.
 

Gå til projektet: https://crowdfunding.coop.dk/project/1031/description

Hvad er naturvin?

Der er ikke noget officielt regelsæt for, hvad naturvin er. En kort forklaring er, at naturvin er vildgæret druesaft, hvor man i vinmarken, kælderen og produktionen tilstræber at blande sig så lidt som muligt i ”naturens gang”. Dyrkningen er eksempelvis sket uden brug af kunstgødning og pesticider. Naturvin har kortere holdbarhed end andre former for vin, og smag, ensartethed og kvalitet varierer meget.

 

Jon Capoul har lovet at afmystificere naturvinen; dette vinfænomen, som de seneste år er blevet godt populært. Nederst i denne artikel giver Jon desuden 3 bud på gode naturvin til begyndere.

Naturvin smager af stald

Naturvin er blevet populært de seneste år, men mange reagerer også negativt på smagen, som adskiller sig fra konventionel vin. Hvis man tager en skala af bær, vil de konventionelle vine typisk ligge i nærheden af brombær (hvis man taler rødvin), hvor naturvinene vil ligge nærmere på hindbær, forklarer Jon.

Det er en meget forsimplet måde at stille det op på, men det har at gøre med niveauet af syre, som er lidt højere i naturvine (for det meste) i forhold til konventionelle vine, der satser mere på alkohol og tyngde. Det højere niveau af syre kommer af, at man ikke har tilført sulfitter, men syren i smagen kan godt virke afskrækkende på nogen.

”Det kan også bare være, at man er stødt på nogle uheldige eksemplarer,” siger Jon Capoul og forklarer, at nogle naturvine kan være lidt staldede i smagen.

Bred smag i naturvin

Generelt skal man dog ikke lade sig skræmme af naturvin, som ud over at være syreholdig også har en større og sjovere smagspalet end konventionelle vine. Det er også et af hovedargumenterne for, at man skal kaste sig over naturvin, hvis man spørger vinbonden.

Naturvin passer desuden glimrende til det nordiske køkken. Det er en af grundene til, at denne type vin er blevet så populær, forklarer Jon:

”Det har vist sig, at naturvin er god at parre med retter fra det nordiske køkken. Det betyder, at naturvinen har fundet vej ud på de gode restauranter, og så er flere blevet introduceret for vinene og er selv begyndt at opsøge dem.”

 

Jon Capoul fra butikken Vinbonden forklarer, at man skal være opmærksom på, at naturvin holder lidt kortere tid efter åbning end konventionel vin.

Naturvin er godt  for kloden og lidt af en filosofi

En anden grund til at drikke naturvin er, at det er bedre for kloden, simpelthen. Som naturvinsbonde skal man påvirke marken og vinen så lidt som muligt, og man må ikke bruge pesticider eller anden kemi. Det er godt for jorden, men stiller store krav til bonden og til klimaet.

”Vi har ikke mulighed for at tilrette smagsmæssigt efterfølgende. Når først frugten er høstet, er det den, vi alt andet lige kan komme i flaskerne. Så vi er meget afhængige af klimaet.”

Jon Capoul forklarer det sådan, at naturvin er en filosofi.

”Hvor økologiske og biodynamiske vine har certificeringer og produktionsmetoder, som er helt fastlagte, har man kun en filosofi for naturvin, som handler om, at man gør mindst muligt ved markerne og mindst muligt ved den druemost, man høster. Man må ikke bruge kemi eller mekaniske hjælpemidler til at tilrette smagen.”

Ingen tømmermænd – kan det virkelig passe?

Det er fraværet af kemi, som Jon forklarer med, at naturvin måske ikke giver tømmermænd og hovedpine på samme måde, som konventionel vin måske gør. Det skal lige understreges, at der ikke er videnskabeligt belæg for denne påstand. Det giver måske også  god mening, at kroppen brokker sig mindre, når den ikke skal bearbejde pesticidrester og anden kemi.

Når man ikke kan smagsjustere vinen, støder man til gengæld ind i en anden udfordring: at man ikke kan regne med at få den samme vin hver gang.

”At lave naturvin er et samarbejde med klimaet, og vinen kan ændre sig fra år til år og fra vin til vin. Det er en præmis, man som forbruger må acceptere,” siger Jon Capoul, ”så i stedet for at navigere efter den enkelte vin skal man hellere finde en vinbonde, man godt kan lide, og holde øje med, hvad han laver.”

Han opfordrer også til, at man finder en vinhandler, man er tryg ved, som kan hjælpe en med at navigere i vinene. Der er nemlig ofte ikke etiketter bag på naturvin, og så kan det være en jungle at finde rundt i. Har man fundet en vin, man godt kan lide, kan man med fordel spørge sin vinforhandler om noget, der minder om den.

Drik den hurtigt, der er begrænset holdbarhed på naturvin

Man skal være opmærksom på, at naturvin holder lidt kortere tid efter åbning end konventionel vin. Når vinen først er åbnet, kommer der ilttilførsel, og da naturvin typisk ikke er konserveret med sulfitter, skal den drikkes lidt hurtigere.

Er du også blevet lidt tørstig? Så kan du lige nu støtte Jon Capoul crowdfunding ved for eksempel at købe en af vinene fra hans egen vingård, Lassolle.

Gå til projekt: https://crowdfunding.coop.dk/project/1031/description

Er du nybegynder? Få Jons 3 bud på gode begyndervinde:

1) La sauvignon: Hvid sauvignon blanc fra Sydvestfrankrig. Meget straight, har ikke de der mislyde, som man nogle gange kan forvente hos naturvine.

2) Les Cliquets fra Languedoc. En rødvin med sødmefuld, jordbæragtig note. Er god til folk, som kan blive lidt forskrækkede over det høje syreniveau i naturvine.

3) La Grange Tiphaine: Mousserende hvidvin fra Loire. God til nytårsmiddag. Den passer til hvid fisk og aperitif. Nem at drikke. Skøn aroma.

Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Coop Crowdfunding.

Læs mere om