Derfor husker vi ikke begivenheder fra vores tidlige barndom

Det er velkendt, at vi sjældent kan huske mange ting, fra før vi var cirka 3 år gamle. Professor Peter Krøjgaard forklarer, at der findes en række årsager til, at vi ikke husker vores første år.

Et veludviklet sprog er en af forudsætningerne for at kunne huske tilbage i tiden til for eksempel togturen hjem til farmor og farfar.

Hjernen og hukommelsen

Hjernen er opbygget i forskellige områder, der alle påvirker vores evner, herunder vores hukommelse og evne til at finde erindringer.

Temporallapperne

Denne del modtager de informationer, vi hører, og fortolker og forbinder dem med mening. Det gælder både sproglige og mere følelsesmæssige informationer som eksempelvis tonefald og musik. Det er også her, at dufte og lugte bliver bearbejdet. Temporallapperne indeholder desuden store dele af vores hukommelse i det område, man kalder hippocampus. 

Frontallapperne

 

Her er hjernens “direktør”. De styrer og kontrollerer tænkning og adfærd. Her ligger kontrol af impulser, energi, motivation, sociale evner, dømmekraft og planlægning. Denne del af hjernen bruger vi til at søge efter erindringer. 

Hjernen er ikke udviklet i de første år

En tredje forklaring drejer sig om hjernens udvikling. For at kunne huske tilbage på en bestemt begivenhed skal den del af hjernen, man kalder temporallapperne og især hippocampus, være veludviklet.

Hippocampus er formentlig ikke veludviklet før omkring etårsalderen. Når vi skal søge efter erindringer, bruger vi frontallapperne. Og frontallapperne er relativt sent udviklede og fortsætter faktisk med at udvikle sig, indtil vi er fuldt udvoksede. Dette er formentlig én af grundene til, at voksne er bedre til at huske tilbage end børn. 

Kvinder husker længere tilbage end mænd

Peter Krøjgaard har været med til at lave undersøgelser, der viser, at kvinder generelt husker længere tilbage end mænd. Her er en nærliggende forklaring, at kvinder taler mere med deres pigebørn end med deres drengebørn. Undersøgelsen viste også, at jo hørere uddannelse folk har, des længere tilbage i barndommen kan de huske. 

Undersøgelsen gav imidlertid ikke svar på, hvorfor det generelt set er tilfældet. Så årsagerne hertil må forblive gætterier indtil videre. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #hjernen, #hukommelse, #sprog og #barndom