Derfor får man skæl

Du kender den måske som hvidt støv på skuldrene eller som snefnugslignende flager i håret. Selvom det ikke altid ser så pænt ud, er det ikke noget at skamme sig over. De fleste har skæl i større eller mindre grad, dog flere mænd end kvinder. Læs her hvorfor.

Mange tror fejlagtigt, at skæl skyldes tør hovedbund. Det er ikke tilfældet. Derimod er det en svamp, der er årsagen.

Skæl smitter ikke 

Skæl er tørre flager af død hud, som skaller af fra hovedbunden. Det er ikke farligt at have skæl, men det kan godt være træls, hvis man har meget af det - især hvis hovedbunden kommer til at klø, for skæl kan somme tider give irriteret hovedbund.

Der er ingen smittefare forbundet med skæl, men vil du alligevel gerne de viltre hudflager til livs, kan du i langt de fleste tilfælde komme det med enkle metoder. Dem kan du læse længere nede i teksten.

Lad os først finde ud af, hvorfor hovedbunden kommer til at skælle.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Her kommer skællen fra  

Oftest er grunden til skæl en gærsvamp kaldet Pityrosporum ovale. Lad dig ikke skæmme af svamp i hovedbunden. Vores krop er fuld af bakterier og svampe, som hjælper os med at holde kroppen i gang, og hos de fleste er det ikke noget problem. Men en gang imellem begynder Pityrosporum ovale’en at skabe sig og vokse mere end nødvendigt. Det giver en hurtigere udskiftning af huden i hovedbunden, og den hud bliver til skæl.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skæl kommer ikke kun af svamp  

Selvom den hyppigste årsag til skæl er den førnævnte hovedbundssvamp, kan den tørre hud også have andre oprindelser. Her får du 4 af dem.

  1. Seboroisk eksem. Danner rød og irriteret hud, hvor kroppen har mange talgkirtler. Det er i øjenbryn, næsefløje, hårbund, bryst og ryg. Huden bliver fedtet og dækket af gule eller hvide skæl.
  2. Psoriasis er også en skælsættende sygdom, og ikke sjældent fortsætter skællen ned i både panden og nakken.
  3. En uvelkommen hovedbundssvamp er ringorm, som ikke alene danner skæl, den kan også give vedvarende hårtab og skal derfor behandles.
  4. Kontakteksem kan ligeledes give skæl. Eksemen kan for eksempel komme af hårfarvning eller brug af hårprodukter, parfume og andet. Huden bliver rød og irriteret, og man vil også ofte få hævelse omkring øjnene.

Sådan behandler du skæl

Oftest er det nok at vaske hår med en shampoo med svampenedsættende effekt. Sådan en shampoo kan du købe i håndkøb. Den skal indeholde zinkpyrithion eller tjære for at have effekt mod skæl.

Er svampedæmpende shampoo ikke nok, eller er du i tvivl om, hvad der er årsag til din skæl, bør du altid gå til lægen.

Læs mere om