Derfor bliver du ikke tyk af brød

Driller vægten, når du har spist brød? Sandsynligvis er det, fordi dit brød binder væske i kroppen, og det giver udslag på vægten. Det er ikke brødet, der gør dig tyk, men ubalance på kalorieregnskabet.

Vægten er ligeglad, om brødet er hvidt, brunt eller alt derimellem.

Skal jeg holde mig fra den ekstra brødskive til frokosten, brød er jo ikke godt for taljemålet. Måske har du også valgt at lade brødet ligge, man bliver jo tyk af alt det brød, eller hvad?

Nej, isoleret set feder brød ikke, siger klinisk diætist Stine Junge Albrechtsen. 
”Der er ikke enkeltvis noget, der feder, heller ikke brød. Om man tager på, afhænger af, hvor mange kalorier ens mad indeholder, og om man spiser mad med flere kalorier, end man forbrænder.”

Kulhydrater binder væske

Alligevel kan du godt stige op på vægten umiddelbart efter, du har spist en skive brød, og sandsynligvis vil du se en vægtstigning. Det sker, fordi brød indeholder kulhydrater, og kulhydrater binder væske. Hver gang du spiser 1 gram kulhydrat, binder det 3-4 gram væske. Vægten stiger altså på grund af en væskeforskydning, som forsvinder igen, forklarer Stine Junge Albrechtsen.
”Brød skældes ud, fordi det binder væske, men det er der ingen grund til. Brød er ikke skadeligt, på den anden side er det heller ikke livsnødvendigt,” siger Stine Junge Albrechtsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brød er godt, men ikke livsnødvendigt

Brød er ikke livsnødvendigt for kroppen på samme måde som fedt og proteiner, som vi skal have for at overleve. Det er altså ikke brød, du skal tage med dig ud på en øde ø for at overleve, men fedt og proteiner. Hårdt presset kan kroppen nemlig lave fedtstoffer om til kulhydrater, forklarer Stine Junge Albrechtsen.
På den anden side er kulhydraterne i brød gode til at give brændstof til hjerne og muskler, så det er en god idé at spise kulhydrater for at få energi. Der er meget godt at sige om brød, som indeholder mineraler og kostfibre. Om fødevarer er sunde, er aldrig enten-eller, og det er ikke tilrådeligt at undgå bestemte fødevarer, medmindre man har allergi eller intolerance over for dem.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Der er mest næring i fuldkornsbrød

”Man kan sige, at fuldkornsbrød er at foretrække frem for hvidt brød, fordi det har mere næring end hvidt brød. Men badevægten er ligeglad med, om brødet er hvidt eller fuldkorn som eksempelvis rugbrød, ” siger Stine Junge Albrechtsen. 
Japanerne lever for eksempel fint og sundere end os, selv om de spiser masser af hvide ris, fordi de samtidig får næring andre steder fra. Franskmændene spiser også hvidt brød, men får samtidig mineraler og fibre fra kød og grøntsager.
”Det er ikke forbudt at spise hvidt brød, så nyd bare dit rundstykke søndag morgen,” siger Stine Junge Albrechtsen.

 

Læs mere om