Der er penge i at lave kompost

Kompost er en hjørnesten i at leve bæredygtigt
Få naturens jord ind i køkkenet
Køkkenhaver og grøntsager med jord på er populære. Mange bymennesker vil have så meget natur i deres liv som muligt samtidig med, at de bor på stenbroen, og et af Danmarks populære tv-programmer handler om at være en selvforsynende bonderøv.
Komposten er en hjørnesten i at leve bæredygtigt og blive selvforsynende. For når man forvandler køkken- og haveaffald til nyttige byggesten for planterne, undgår man at brænde næring af og kan slippe for at importere jord og gødning.
Kompost kan godt betale sig
Der er potentiale i at kompostere, for rigtig meget af det affald, vi kører væk, kan blive til muld eller gødning, som kan bruges i haven eller i potteplanterne. Faktisk kan 30 procent af det, vi kommer i skraldespanden, komposteres, viser tal, som miljøkonsulentfirmaet Econet har beregnet for Samvirke på baggrund af resultater fra affaldsanalyser. Det svarer til, at en typisk husstand kan reducere mængden af dagrenovation med cirka 150 kilo om året – eller ca. 380.000 ton i alt på landsplan.
Mængden, der allerede bliver komposteret i egne haver, kendes ikke, men Econet skønner det til at være cirka 20.000 ton.
Det kan du kompostere
Alt vegetabilsk køkkenaffald: Skræller, rå grøntsagsrester og frugt (dog ikke citrusfrugter), kaffegrums og teblade (inkl. filter), køkkenrulle, afskårne blomster, potteplanter, gødning og strøelse fra kæledyr (dog ikke kattegrus).
Det meste haveaffald: Ukrudt uden frø, blomster, hækafklip, kviste og smågrene, blade, nedfaldsfrugt, græs. Store grene klippes ned til 5-10 centimeters længde.
Tryksværte og farve i aviser og blade kan eventuelt indeholde problematiske stoffer, så det skal for en sikkerheds skyld ikke komposteres.
Orme og mikroorganismer, der omsætter affald til kompost, er som mennesker, de skal have en varieret kost. Og de skal have mere tørt at spise end vådt. Det vil sige, de skal have mere træ, hækafklip, høvlspåner, papir og pap at spise end grønt køkkenaffald.
Ikke smart at brænde agurker
Det er på flere måder ikke en rygende succes at brænde en agurk eller et æbleskrog. For vegetabilsk køkkenaffald indeholder omkring 70 procent vand, forklarer Econets miljøkonsulent Claus Petersen, der rådgiver kommuner og myndigheder om affald, madspild og miljø.
Til gengæld er grønt køkkenaffald forholdsvis nemt at kompostere. Faktisk kunne man bare smide sit grønne affald i en skov eller på en mark, og så ville det forsvinde og blive til muld. Men det må man ikke, og det ville da heller ikke se kønt ud, hvis alle aarhusianere tog deres kartoffelskræller og smed den i Risskov, eller hvis odenseanerne kylede deres slatne salathoveder i Kongens Have.
Der er flere forskellige måder, man kan kompostere på. I lukkede eller åbne kompostbeholdere. Ude eller inde. Med orme eller uden orme.