Den uheldige kartoffel skal have ny forklædning

Kartoflerne er i krise. Børnefamilier vælger dem fra – i den grad
endda. De vil ikke bruge tid på at skrælle dem. Men nye
forbrugervenlige produkter, der er lige så lette at håndtere som eksempelvis pasta, skal lokke kartoflerne tilbage i
indkøbskurven

Årets kartoffelhøst er på vej i hus, og når landmændene ikke vånder sig, kan man roligt regne med, at den er rigtig god. Men den er gal, er den. Ikke med høsten, men med vores spisevaner – ikke mindst set  med kartoffelavlerenes øjne.

Mens danskere over 60 år køber kartofler en gang om ugen, ryger de kun i indkøbskurven én gang om måneden hos danskere mellem 20 og 29 år, viser en ny undersøgelse.

»Kartoffelspiserne bliver ældre og ældre. Sammenlignet med 2001 er der absolut sket et skred. Normalt plejer kartoflerne at komme ind i familien hos de 30 til 39-årige – når man får det første barn. Den tendens er forsvundet på bare syv år. Der er ikke noget, der tyder på, at man begynder at spise flere kartofler, bare fordi man får børn,« fortæller Claus Lassen, seniorkonsulent i analyseinstituttet GfK, der har lavet undersøgelsen for  Kartoffelpartnerskabet.

»Så selv om tallene kan virke overraskende, er de til at stole på. Det er et billede af Minidanmark,« siger han.

Hvis man vælger kartoflen fra og i stedet spiser andre former for grønsager, er der såmænd ikke noget sundhedsmæssigt galt i det.

»Men tendensen er bekymrende, hvis ris og pasta tager over, uden at man spiser flere grønsager til fordi de ikke indeholder c-vitamin. Kartofler indeholder mange c-vitaminer. Og så har kartoflerne den fordel, at noget af stivelsen bliver omdannet til såkaldt resistensstivelse, som først bliver fordøjet i tyktarmen. Derfor er man er mæt i længere tid af kartofler end af hvide ris og pasta,« fortæller Susanne Dunch, ernæringsfaglig medarbejder i  
Fødevarestyrelsen.

Kartoffelpartnerskabet, der består af 19 virksomheder, brancheorganisationer og myndigheder, håber, at kartoflerne igen kan blive populære i en ny forklædning – bl.a. med en tyndere skræl.

»Vi arbejder på at udvikle kartoffelprodukter, der kan koges som pasta – altså med en meget kortere kogetid. Som er vasket, skåret ud og pakket i små portioner og bare lige skal i gryden eller måske en tur i mikroovnen,« fortæller Lene Toft Johansen, projektleder i Kartoffelpartnerskabet.


Læs mere på www.kartofler.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: #forbrug, #ernæring og #kartofler