Ingen kram endnu
Selvom din bedstemor er blevet vaccineret, kan du stadig ikke kramme hende. Vi skal følge rådene om smitteforebyggelse, selvom den person, du vil kramme, er blevet vaccineret. Sådan lyder rådet fra Sundhedsstyrelsen. Det betyder fortsat ingen kram, håndtryk eller tæt kontakt.
Vaccinerne er ikke 100 procent effektive
Spørger man professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, hvorfor man ikke må kramme, er det, fordi vaccinerne ikke 100 procent effektive: »Det kan godt være, at vi har fået vaccineret vores ældre, men det er jo desværre ikke alle, der reagerer med at danne antistoffer. Man kan ikke være 100 procent sikker på at være beskyttet.« At man er blevet vaccineret, betyder altså ikke, at man helt kan undgå at blive smittet med corona.
Vaccinerede kan måske være smittebærere
Sundhedsstyrelsen ved endnu ikke, om vaccinationen mod corona har den effekt, at de vaccinerede ikke kan være smittebærere. Der er altså en risiko for, at de vaccinerede kan være bærere af virussen og smitte dem, som endnu ikke har fået vaccinen – selvom de ikke selv er syge eller kan blive syge.
Hvornår må jeg så kramme min bedstemor?
Ifølge Hans Jørn Kolmos er det endnu uvist, hvornår vi må kramme dem, som er blevet vaccineret: »Jeg kunne forestille mig, at man løfter restriktionerne, så man kan besøge sin ældre slægtninge. Om man kan give en krammer, det tror jeg ikke.« Han forestiller sig, at når landet begynder at åbne op igen, og vi skal forsøge at nærme os de vaccinerede borgere, bliver det med afstand, sprit, mundbind og et negativt resultat på en hurtigtest.
Vaccinen gør dig mindre syg af corona
Sandsynligheden for at blive så syg, at det er nødvendigt at blive indlagt på sygehuset, når man er blevet vaccineret, er lille:
»Det kan godt være, at vaccinerne ikke beskytter 100 procent mod sygdom, men de beskytter nok til, at man ikke bliver så syg, at man skal indlægges,« siger Hans Jørn Kolmos.