Camferine er danskernes universalmiddel mod tørre hænder

Gennem flere generationer har håndcremen Camferine været fast inventar på danskernes badeværelseshylde. Håndcremen kendes på den karakteristiske duft af kølig mynte og salvie, og på Facebook har Camferine sågar sin egen fanklub

Der er der i:

Aqua: Tilsættes for at fortynde produktet, så cremen kan fordeles i en passende mængde på huden.
Alcohol Denat: Får cremen til at virke kølende.
Glycerin: Et stof med fugtgivende egenskaber til huden.
Camphor: Virker stimulerende på blodomløbet. Har antiseptisk virkning, derfor bruges der ikke konserveringsmiddel i Camferine. Kamfer findes naturligt i kamfertræet ( Cinnamomom Camphora), i lavendel, salvie og mynte. I dag fremstilles kamferen syntetisk.
Sterid Acid: Tilfører sammen med Stearyl Alcohol fedt/ smørelse til tør hud. Kombinationen mindsker risikoen for, at huden udtørrer og derefter revner. Fedtindholdet er tilpasset, så cremen hurtigt trænger ind i huden og ikke fedter.
Stearyl Alcohol: Tilfører sammen med Sterid Acid fedt/ smørelse til tør hud. Kombinationen mindsker risikoen for, at huden udtørrer og derefter revner.
Triceteareth-4 Phospate: Tilsættes for at lette og stabilisere dannelsen af creme.

Danskernes foretrukne middel mod tørre hænder og sprukne hæle bor i en turkis tube

Du kender den på kamferduften som har spor af kølig mynte og salvie der river friskt i næsen. Gennem flere generationer har håndcremen Camferine været fast inventar på danskernes badeværelsehylder, og den turkisfarvede tube med den berømte creme er da også en ældre dame.

FDB-direktør med eksem opfandt Camferine for 60 år siden

Camferinen kom til Danmark, fordi den daværende direktør for FDB's fabrikker i Viby, Peder Grønborg, led af eksem på hænderne. Af den grund bar Grønborg altid hvide bomuldshandsker, fortæller Ib Hansen, som er tidligere kontorassistent på fabrikken.

Før cremen så dagens lys havde Peder Grønborg været på en tur i Holland, hvor han fik anbefalet en kamfercreme mod sin eksem. Cremen hjalp, og eksemen forsvandt. Peder Grønborg var ikke i tvivl - den opskrift måtte han have med hjem, så omkring 1950 satte han cremen i produktion på Viby Kemisk Tekniske Fabrik.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Camferine var en dyr og eksklusiv creme med helende effekt

Ib Hansen husker at cremen i begyndelsen var et dyrt og eksklusivt produkt, blandt andet fordi det blev beskattet af toldvæsenet. ”Men cremen hjalp mange danskere med eksem, og der kom mange takkebreve til fabrikken”, udtaler den tidligere kontorassistent.

Flere, der bruger cremen, fortæller om Camferines helende og smertestillende virkning på alt lige fra helvedesild til eksem. På Facebook findes der sågar en lille Camferine-fanklub, hvor medlemmer lovpriser produktet.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Camferine må ikke markedsføres som en mirakelkur

Maria Aagesen, som er kategorichef for Personlig Pleje, Helsekost og Håndkøbsmedicin i Coop Danmark A/ S, understreger, at man ikke må anbefale cremen til hudsygdomme i markedsføringen.

»Som der står på pakken, anbefales Camferine til ru og tør hud. Vi må ikke anbefale den til alverdens hudsygdomme, som mange ellers siger, at den er god til. På nettet kan man for eksempel læse blogs, hvor folk anbefaler Camferine for det ene og det andet, men lovgivningen for kosmetiske produkter giver ikke mulighed for at anprise helbredende egenskaber,« fortæller Maria Aagesen.

Se, hvad vi ellers skriver om: #forbrug, #coop, #vinter og #hudpleje