Bølgebrydere: Havsvømning er blevet populært

God motion og nye sanseindtryk er et par af forklaringerne på, hvorfor det er blevet populært at flytte svømmeturen ud i havet

Sørg altid for at være mindst to, når du havsvømmer. Og nyd så naturen og den gode motion

Gode råd om sikkerhed

Ellen Garne er rutineret havsvømmer, og hun har følgende gode råd til dig, der vil i gang med havsvømning: 

  • Svøm et sted, hvor du kan bunde.
  • Du skal altid kunne se havbunden.
  • Hvis du svømmer på dybt vand, er der mere trafik – så pas på! 
  • Svøm, hvor andre forventer at finde svømmere. 
  • Tænk over, at andre skal kunne se dig. Du kan være svær at få øje på i vandet.

SÅDAN KOMMER DU I GANG

Hvis du vil prøve havsvømning, så tag altid en makker med. 

  • Spørg i din omgangskreds, om der er nogen, der vil med.
  • Kontakt en svømmeklub.
  • Tag ned på standen og tal med dem, du ser komme op af havet.
  • Tag til en strand med livredder, og fortæl, at du vil svømme ud. Så ved vedkommende, at han eller hun skal holde øje med dig.

Ikke nødvendigt at svømme langt 

Ellen Garne hopper i havet eller søen hver dag i svømmesæsonen, der går fra medio juni til først i september. Som tidligere konkurrencesvømmer har hun teknikken i orden, og hun er en af dem, der kan svømme langt. Ofte er svømmeturen fem kilometer. 

»Men så langt behøver man slet ikke svømme, når man starter. 500 meter er fint, og det er nok til, at du får en fantastisk oplevelse i vandet,« fortælle Ellen Garne, der også sætter pris på naturoplevelserne. For man har udsigt til både kyst og havbund, når man ligger i vandet. 

»Når man går på havbunden, så forsvinder krabberne. De gemmer sig i sandet, når de mærker dine trin. Men når du svømmer, så ser du dem tydeligt. Når de opdager din skygge glide hen over havbunden, så hæver de kløerne og lægger an til kamp. Det er et fantastisk syn,« siger hun.

Tænk på sikkerheden

Det er ikke ufarligt at svømme i havet, og hvert år er der mennesker, der kommer galt af sted. Selv rutinerede og professionelle kan miste livet, som det skete for svømmeren Fran Crippen, der døde – formentlig af et hjertestop – under et svømmestævne i Abu Dhabi. Han var spået en medalje til OL. Derfor skal man tænke sig om, inden man svømmer ud, og aldrig svømme ud alene, siger Ellen Garne. 

Vær synlig

Man skal mindst være to, og man skal sørge for at være synlig for andre, der befinder sig på havet. Derfor er det vigtigt med den farvede badehætte. Det kan nemlig være svært for roere og sejlere at se svømmerne i de grå bølger. Derfor anbefaler Ellen Garne, at man ikke svømmer for langt ud, men holder sig der, hvor sejlere forventer at møde svømmere. 

»Start stille og roligt, for det er hårdere, end du tror. Sørg for at svømme ud i modvind og modstrøm og hjem i medstrøm. Lyt til din krop. Våddragten hjælper med at holde dig oppe, og har du brug for en pause, så læg dig på ryggen. Man kan lære sig selv at være tryg ved at rulle om på ryggen og slappe af, hvis man får det dårligt eller bliver bange derude. Og husk så at nyde turen, for det er en fantastisk oplevelse,« lyder rådene fra Ellen Garne. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #fritid og #svømning