Børn kan lege sig til at blive dygtige svømmere

Det er skønt at lege i vandet, og Ronja Feldtmose på fem år er mere under end over vandet, når hun er i svømmehallen
Plask, plask, plask
Vand har mange gode egenskaber, der udfordrer os. Det er vådt, koldt, varmt, blødt, hårdt, det kan smages, det har lyd, og det kan føles.
Kort sagt: det stimulerer os, fortæller svømmelærer Ruth Anker Scales, der har haft sin egen svømmeskole i 42 år.
»Den nemmeste måde at få sit barn til at blive fortroligt med vand på er at lade det gå til babysvømning. Barnet kender vandfornemmelsen fra morens mave og bliver hurtigt glad for vandet,« siger Ruth Anker Scales.
Børn skal lege sig til sikkerhed
Hun fortæller, at før i tiden var det vigtigste i svømmeundervisning, at børn skulle lære at svømme baner. I dag har man mere fokus på at lade børn lege i vandet og føle sig trygge.
»Det gælder ikke bare om at kunne svømme 25 meter, man skal også vide, hvad man skal gøre, hvis et andet barn hopper ned i bassinet lige foran en,« siger Ruth Anker Scales og forklarer, hvor vigtigt det er, at forældre er rolige og tillidsvækkende, når de er sammen med deres børn i vandet.
»Forældre skal selv slappe af og ikke spænde i kroppen. Hvis ens barn er nervøst, er det vigtigt at fortælle barnet, at du ikke slipper det, og fortælle, hvad du gør. Nyn og syng for barnet i vandet.«
Tryg i vandet
I bogen Vand og leg – et væld af ideer kan man se en række konkrete øvelser, der kan gøre barnet trygt i vand. Det gælder for eksempel om at lave så meget skumsprøjt som muligt med arme, ben, skuldre eller hovedet, at hinke rundt i bassinet, løbe og sparke sig selv bagi, løbe med strakte ben foran kroppen og at flyde på ryggen uden at bevæge sig. Når barnet er trygt i vandet, kan man også bede det om at lægge sig ned på bunden af bassinet. Barnet vil så opleve, at det er umuligt at ligge på bunden, og får en god fornemmelse af den opdrift, der er i vandet.
Tryghed giver gode svømmere
Steen Bjørn Pedersen, formand for DGI Svømning, er enig i, at det vigtigste for børn, der skal lære at svømme, er, at de føler sig trygge i vandet.
»Du kan lære at svømme i det øjeblik, du er tryg ved vand. Når børnene leger i vandet og ikke kæmper for at holde sig oppe og undgå vand i munden, så skal børnene bare lære nogle simple bevægelser,« siger Steen Bjørn Pedersen.
Han skønner, at hvis barnet er trygt i vandet, tager det omkring 10-12 timer, før det kan svømme så godt, at det kan klare sig og færdes på kryds og tværs i bassinet.
Crawl er nemmest
De fleste voksne, der er omkring 30 år og derover, har lært at svømme brystsvømning til at begynde med. Men i dag lærer man børn at svømme crawl først, fordi bevægelserne i crawl minder mere om vores gang- og kravlebevægelser. Og bevægelserne er en naturlig forlængelse af hundesvømning, som børn svømmer naturligt. Brystsvømning kræver derimod meget mere koordination. Steen Bjørn Pedersen anbefaler forældre, der selv lærer deres børn at svømme, at de skal lære dem crawl først, også selv om de ikke selv er gode til det.
»Man kan sagtens lære sit barn crawl, selv om man ikke selv kan svømme på den måde. Det eneste, der er svært ved crawl, er, at man skal have hovedet under vand mellem tagene. Så barnet skal vænnes til at dykke og kunne have hovedet under vand,« siger Steen Bjørn Pedersen.
Brystsvømning er bedst i bølger
Svømmelærer Ruth Anker Scales lærer også sine svømmebørn crawl først, men mener også, det er vigtigt at lære ryg- og brystsvømning fra omkring 5-års alderen. da især rygsvømning er en brugbar overlevelsessvømning:
»Ude på havet klarer du dig bedre med bryst- eller rygsvømning, idet vejrtrækningen er lettere at styre, og armene ikke skal løftes op af vandet.«
De gode svømmekundskaber er også vigtige for børns sikkerhed
»Vi har 7500 kilometer kyst i Danmark, og over 100 danskere drukner hvert år. Det er en livsvigtig færdighed at kunne svømme. Det er en ting, som alle bør kunne,« siger Pia Holmen, direktør i Dansk Svømmeunion. Alligevel er der rigtig mange børn, som ikke lærer at svømme. Hver femte kommune har nedlagt skolesvømningen, og mere end halvdelen af børn under ti år kan ikke svømme. Blandt de voksne danskere kan 34 procent ikke svømme 200 meter uden hjælpemidler, viser en undersøgelse, Epinion Capacent har lavet for Dansk Svømmeunion.