Børn får alt for meget salt

Når små børn begynder at spise det samme mad som resten af familien, stiger deres saltindtag. Allerede i 4-års alderen får de dobbelt så meget salt, som det er anbefalet.
Danske børn får dobbelt så meget salt som anbefalet
Barnets første små rugbrødshapsere er begyndelsen på en livslang saltforstyrrelse. For i takt med at små børn spiser mere og mere af den mad, som bliver serveret for resten af familien, vil det lille barns saltindtag stige og stige.
Danske børn i alderen 4-9 år indtager dobbelt så meget salt, som den maksimalt anbefalede mængde. Tallet er oppe på 7,8 gram, viser kostundersøgelser fra DTU Fødevareinstituttet, og anbefalingen siger 3,6 gram pr. dag.
Det meste salt, vi spiser, skjuler sig i de varer vi køber
Børn får altså i mindst ligeså høj grad som deres forældre alt for meget salt indenbords. Også selvom saltbøssen på spisebordet er forbudt for de mindreårige.
Rugbrød, ost, torskerogn og spegepølse indgår i en normal dansk, basiskost. Og spiser man som de fleste dankere, så bliver saltindtaget hurtigt overskredet. For de fleste forarbejdede fødevarer skjuler store mængder salt, og det er herfra, vi får mindst 70 procent af vores samlede saltindtag.
Salt slider på barnekroppen
Ligesom voksne får børn også forhøjet blodtryk af for meget salt. Og det har alvorlige konsekvenser, selvom de ikke er nær så udtalte som hos de voksne og midaldrende, der får blodtrykssænkende medicin og kommer i risikozonen for hjertekarsygdomme.
»Børn får ikke blodpropper og hjerneblødninger. Men de får et forhøjet blodtryk, der slider på hjerte, nyre og blodkar. Har man et højt blodtryk tidligt i livet, så er kroppen i mindre god stand, når man bliver voksen,« siger Torben Jørgensen, der er professor i forebyggelse og sundhedsfremme på Glostrup Hospital.
Natrium i salt får blodtrykket til at stige
Det er natrium-delen i salt, der forårsager forhøjet blodtryk. Det binder nemlig vand, som bliver trukket ind i blodårerne. På den måde kommer der mere væske i årene, og hjertet må bruge mere kraft på at pumpe. Resultatet er et forhøjet blodtryk. Konsekvenserne af dette er en øget risiko for blodpropper, åreforkalkning, hjerneblødning og nedsat nyrefunktion.
Omkring 950.000 danskere lider af forhøjet blodtryk, og flere end 260.000 af dem er ikke klar over det. Hvert år dør omkring 15.000 danskere som følge af en hjertekarsygdom i Danmark – blandt andet på grund af et forhøjet blodtryk.
Ny undersøgelse: danske børn under 4 år får for meget salt
Saltindtaget for de 1-3 årige har hidtil ikke været undersøgt i Danmark, men i løbet af foråret 2012 offentliggør DTU Fødevareinstituttet salttal for de helt små. Ellen Trolle, der er souschef på DTU, løfter sløret for, hvad man kan forvente af undersøgelsen:
»1-3-åriges saltindtag er et godt stykke over anbefalingerne, men om det er helt så højt som hos de 4-9-årige, kan vi ikke sige endnu. Men det kommer deropad,« siger Ellen Trolle.
Vores overforbrug af salt bliver ført videre til børnene
1 år gamle børn må spise det samme som forældrene, sådan lyder Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som blandt andre de danske sundhedsplejersker rådgiver ud fra. Børn fra 7-9 måneders alderen kan også spise det samme mad som resten af familien, såfremt såfremt forældrene ikke oversalter maden.
Men som udgangspunkt er de fleste forarbejdede fødevarer salte i sig selv. Samtidig viser en ny undersøgelse fra FDB Analyse, at den enkeltes vurdering af eget saltindtag ikke stemmer overens med virkeligheden. Hele 65 procent af danskerne mener nemlig, at deres saltindtag er tilpas. Men nationale undersøgelser viser, at stort set alle danskere får for meget salt.
Saltpartnerskabet vil gøre de fødevarerne mindre salte
Et voksent menneske har ikke brug for mere end 1,5 gram salt om dagen, og i de flestes tilfælde endnu mindre. Vi får alle, børn og voksne, en hel masse salt, som udelukkende skader vores krop. Det største problem er, at de forarbejdede fødevarer indeholder store mængder skjult salt.
Af den grund stiftede Fødevareministeriet sidste år Saltpartnerskabet, der vil reducere det gennemsnitlige danske saltindtag med tre gram om dagen inden udgangen af 2014. Det kan forhindre mindst 1300 dødsfald forårsaget af hjertekarsygdomme. Saltpartnerskabet opfordrer fødevareproducenterne til af frivillighedens vej at nedsætte saltindholdet i deres produkter.
Tænk kreativt, når du laver mad og smører madpakke
Det er nødvendigt at ændre sine kostvaner, selvom saltindholdet i fødevarerne har udsigter til at blive sænket i løbet af de næste par år, hvis man vil holde saltindtaget nede. Det fortæller Lone Banke Rasmussen, der er seniorforsker på afdelingen for ernæring på DTU Fødevareinstituttet:
»Problemet er, at fødevareindustrien salter maden heftigt, og selvom de nedsætter mængden, så er det stadig ikke nok, hvis vi vil spise den gennemsnitlige danske kost med brød, mejeriprodukter og kød. Man bliver nødt til at tænke kreativt og vælge flere vegetabilske og uforarbejdede produkter, når man laver mad, hvis man vil holde sig på den anbefalede mængde.«