Angsten for rudekuverterne kan kureres

Mange af os er bange for uåbnede regninger
»Jeg har det ikke særlig rart, når regningerne kommer. Jeg lader være med at åbne kuverterne, for så føler jeg, at problemet går væk,« fortæller 28-årige Anne Mette Nielsen, der er studerende.
Hun lader regninger ligge uåbnede, indtil rykkeren kommer. Så tager hun sig sammen og betaler dem.
Anne Mette Nielsen er ikke alene om at lukke øjnene for rudekuverterne. I 2003 fastslog en engelsk forsker fra University of Cambridge, Brendan Burchell, at omtrent halvdelen af den britiske befolkning lider af en mild grad af angst for egen privatøkonomi. Han døbte lidelsen finansfobi.
De træk, der typisk præger mennesker med finansfobi, er, at de sjældent eller aldrig åbner deres regninger, de ikke bryder sig om at tjekke kontoudtog, og at de sjældent ved, hvor mange penge der står på kontoen. Derudover oplever mange fysisk ubehag, når de beskæftiger sig med deres privatøkonomi. Ubehaget kan være hjertebanken, svimmelhed og lammelse.
Uro i kroppen er symptom på angst
I Danmark er behandlere også stødt på folk med fobier, der minder om finansfobi. Ofte kombineret med decideret angst.
»En fobi kan give en angstreaktion. Det er ligesom en tur i Tivoli for en, der ikke er vant til det. Den følelse af uro i kroppen, varme-kulde-fornemmelser, svedeture, rysteture, uro i maven. Det er symptomer på angst,« fortæller cand.psych.aut. Peter Nattestad, som er partner og daglig leder af Fobiskolen i København.
Finansfobien udvikler sig ofte over længere tid. Hvis man får uro i kroppen af regninger, vil åbningen af dem efterhånden blive forbundet med noget dårligt. Brevene bliver svære at se på, og de gemmes væk. Derefter stiger angsten, jo længere tid man undgår dem.
Dårlig samvittighed, når rudekuverten kommer
Anne Mette Nielsen tør godt lade de uåbnede breve ligge fremme på skrivebordet. Medmindre hun rydder op, for så ryger de i skuffen og bliver helt glemt. Når hun får en rudekuvert, får hun dårlig samvittighed, for hun bryder sig ikke om at blive mindet om, at hun igen har brugt for mange penge.
»Jeg tænker, at de kan vente. Så får jeg det godt, fordi jeg undgår konfrontationen. Men jeg ved jo godt, det ikke går væk,« siger Anne Mette Nielsen.
Ifølge Peter Nattestad får de fleste det godt, når de ignorerer brevene. Men på længere sigt er det ikke en god strategi, for næste gang kommer frygten igen, og ved rudekuverterne bliver det også ubehageligt på en anden måde, fordi det jo har konsekvenser ikke at betale sine regninger.
Du kan ende i fogedretten
Netop de konsekvenser kan være ret alvorlige, fortæller uvildig finansrådgiver hos F10 Finans, Kim Bildsøe Jessen:
Test dig selv
Når jeg tænker på min privatøkonomi, bliver jeg bekymret eller bange.Jeg foretrækker slet ikke at tænke på min personlige økonomi.Når jeg tænker på min privatøkonomi, får jeg dårlig samvittighed.
Kan du nikke bekræftende til et eller flere af disse udsagn, lider du måske af finansfobi. Tag den fulde test på www.financial-phobia.co.uk.
»Hvis ikke du betaler, sender kreditorerne rykkere. Betaler du heller ikke dem, kan du ende i fogedretten og derefter blive registreret i RKI som dårlig betaler. Det betyder, at du ikke kan låne penge nogen steder, og det kan derfor blive svært at komme ud af igen.«
Et godt redskab er at tage tyren ved hornene
Kim Bildsøe Jessen fortæller, at man først og fremmest er nødt til at tage tyren ved hornene og erkende, at man har et problem. Når man så har besluttet sig for at handle, findes der helt praktiske løsninger, der kan hjælpe med at holde overblikket som for eksempel at få lavet en budgetkonto i banken. Tilmelder man alt til betalingsservice, kører det helt af sig selv – og man slipper for rudekuverter.
»Det er et rigtig godt redskab for alle – også for folk uden rod i økonomien. Man ved, hvad man kan bruge hver måned, hvilket giver overskuelighed,« siger Kim Bildsøe Jessen og forsætter:
»Vi kan ikke hjælpe folk med finansfobi, før de selv har erkendt, at der er et problem, og er villige til at arbejde med det. Men har folk først kontaktet os, er det fordi, de er klar til at blive hjulpet.«