Allergisk over for jul

Julen er en prøvelse for allergikere
Julen hjemme hos Pernille Revall følger umiddelbart alle traditioner. Der er adventskrans, appelsiner, stearinlys, risalamande, gaver og juletræ.
Men adventskransen er ikke af gran, Pernille hverken skræller eller spiser appelsinerne, hun smager kun på risalamanden, og juletræet kommer først inden for døren i sidste øjeblik - og ryger hurtigt ud igen.
38-årige Pernille Revall lider af astma, høfeber og nældefeber. Hun tåler hverken citrusfrugter, nødder, mandler, pollen, blomsterdufte eller dyr. Og for hende er julen noget af en prøvelse.
»Men jeg har to børn, så julen hos os har alligevel alt, hvad der hører til. Vi laver risalamande, men jeg sørger for selv kun at spise en skefuld. Jeg undgår at røre og spise appelsinerne, for ellers får jeg eksem og høfeber. Vi har det hele i huset, for børnene skal ikke lide under min allergi, « siger Pernille Revall.
Hun er egentlig også overfølsom over for juletræet, men hun har fundet ud af, at det lige går, hvis familien køber et ædelgrantræ og sørger for at have det inden døre så kort tid som muligt. Adventskransen står inde hele december, så den er lavet uden gran, men på en plade dekoreret med sløjfer og andet julepynt.
Krydsallergier får kroppen til at tro, at appelsinerne er græs
Julen er en problematisk tid for rigtig mange allergikere og astmatikere. December er travl på Astma-Allergi Forbundets telefonrådgivning, hvor folk søger gode råd om julens mad og om selve kernen i julehyggen, de tændte lys.
»Astmafolket og allergikerne har sarte luftveje, og alle julemånedens stearinlys er virkelig hårde for deres lunger. Vi råder derfor til ikke at bruge dem hver dag og undlade at fylde hele stuen. Og brug en lyseslukker, når du slukker dem, så du undgår soden,« siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Forbundet.
Mange pollen-og græspollenallergikere, der egentlig ikke har fødevareallergier, reagerer med symptomer som kløe og hævelser i mund og svælg, når de spiser af julens godter som nødder, mandler, marcipan og citrusfrugter.
»Det skyldes krydsallergier. Man kan sige, at kroppen tror, den møder noget, den har mødt en masse gange før. Og så bliver den doven. Den tror, at det her er græs, men i virkeligheden er det appelsiner. Men den reagerer, som om det er græs. Løsningen er at finde ud af, hvilke fødevarer man reagerer på, og så undgå dem,« forklarer Betina Hjorth.
Et julekram med kattehår
Voksne allergikere og astmatikere er i høj grad selv herrer over, hvordan julen skal tage sig ud i deres eget hjem, men når storfamilierne mødes til juleaften og julefrokoster, bliver det ofte virkelig svært at få juletraditioner og hensyn til allergikere til at gå op.
»Konflikten med passiv rygning findes stadig i høj grad. Kan astmatikere og forældre til små børn kræve, at familiens rygere skal gå udenfor? Og er det dig eller mig, der skal tage konflikten, når vi er til jul hos din familie? Det er typiske problemstillinger,« fortæller Betina Hjorth.
Familierne skal også tage stilling til, hvordan den fælles julemenu skal se ud, og om den skal kunne spises af alle inklusive allergikeren, eller vedkommende skal have en særlig anretning. Og så kan det være venligt at holde igen med parfumen og måske undgå at kæle med familiens kat, lige inden man skal videre til julefrokost og give sin allergiske fætter et stort julekram.
Pernille Revall har fået det lettere som voksen, hvor hun bedre kan passe på sig selv og gå uden om fristelserne. Og selv om hun kan mærke sine allergier presse på til familiære julefrokoster, hvor koncentrationen af julegodter er voldsomt høj, så er det lettere, end da hun var barn.
»Som barn blev der ikke taget hensyn til mig, selv om jeg har en kærlig og social familie. Man vidste nærmest ikke, hvad astma var, og at rygning var bandlyst. Og der blev ikke lavet speciel mad til mig.
Jo jeg fik rene nougatmåtter, hvor de andre spiste konfekt med marcipan,« husker Pernille Revall.
Julen er traditionernes tid, men derfor kan man ifølge Betina Hjorth alligevel godt ændre lidt på de komponenter, som er til gene for allergikerne.
»Man kan jo spørge sig selv, hvad julen egentlig handler om. Og om det tager noget fra julen at file lidt på nogle af traditionerne, hvis det til gengæld betyder, at alle - også familiens astmatikere og allergikere - kan være med.«