Alkoholfrit øl: 7 ting, der er værd at vide

Alkoholfrit øl indeholder færre kalorier, end hvis der var alkohol i.
Grænsen blev hævet fra 0,1 til 0,5 procent alkohol i 2014
Den øvre grænse for, hvornår man må kalde øl for alkoholfrit, blev ændret i april 2014. Nu må alkoholfrit øl have op til 0,5 procent alkohol.
Et af politikernes argumenter for at hæve den øvre grænse for alkohol i alkoholfrit øl var, at blandt andet Tyskland, Sverige og Norge har haft gode erfaringer med at ændre den øvre grænse.
Udvalget af alkoholfrit øl er i disse lande steget, smagen er blevet bedre, og øl med lav alkoholprocent har tegnet sig for en større del af det samlede ølsalg.
Alkoholfrit øl tegner sig for en lille del af salget, men er på fremmarch
I 2014 var 1,5 procent af alt øl solgt på det danske marked alkoholfrit. Det er højere, end før man hævede grænsen på alkoholfrit øl til 0,5 procent, hvor salget udgjorde lidt under en procent af markedet. Det fortæller Bryggeriforeningen.
Coops butikker har det seneste år solgt 40 procent flere alkoholfrie øl, fortæller kategorichef for øl og sodavand i Coop, Susanne Hegnbo.
»I Coop ser vi en fantastisk udvikling på salg af alkoholfri og lavalkoholøl. Det ser vi, fordi øl med 0,5 procent alkohol nu er godkendt som alkoholfrit,« siger hun og fortsætter:
»Men det hænger i endnu højere grad sammen med den udvikling, der er sket på vores sortiment, hvor vi har fået flere lækre alkoholfrie øl på hylderne. Der venter endnu flere nye, spændende alkoholfrie ølvarianter i 2016.«
Grænserne for alkoholfrit øl er forskellige
De øvre grænser for, hvornår man må kalde øl for alkoholfrit, er ikke ens rundt om i Europa.
I Sverige, Tyskland og andre EU-lande må der ligesom i Danmark være op til 0,5 procent alkohol i alkoholfrie øl. I Norge ligger grænsen på 0,7 procent, mens den i Frankrig og Italien er på 1,2 procent alkohol.
Alkoholfrit øl bliver produceret på flere måder
I en af flere metoder til at producere alkoholfrit øl undgår man helt at tilføje gær til væsken, der også kaldes urt, som består af blandt andet vand og malt. Det gør, at øllet ikke gærer, så derfor bliver der ikke dannet alkohol, og øllets alkoholprocent bliver derfor 0,0.
Man putter dog andre tilsætningsstoffer i for at give øllet en acceptabel smag. Denne metode benyttes blandt andet i nogle muslimske lande – eksempelvis Iran.
Fremstillingsmetoderne af andre alkoholfrie og -lette øl består i, at man fjerner alkoholen fra alkoholholdigt øl ved for eksempel at varme øllet op, så alkoholen fordamper. Alkoholen kan også fjernes ved forskellige processer som for eksempel omvendt osmose.
Alkoholfrit øl er godt efter sport
Har du dyrket sport og svedt meget, kan alkoholfrit øl faktisk være fordelagtigt at indtage, fortæller læge Jerk W. Langer.
»Øl er en fin restitutionsvæske, når man har svedt meget. Foruden vand får man sukker, vigtige salte og antioxidanter,« siger han til politiken.dk og fremhæver, at det er en klar fordel at vælge den alkoholfrie variant, da alkohol kan virke vanddrivende – og det har man ikke brug for, når man har svedt.
Folk på antabus bør undgå alkohol, og tidligere alkoholikere skal være varsomme med alkoholfrit øl
Alkoholfrit øl må indeholde alkohol, og derfor bør personer på antabus ikke drikke disse øl, da alkoholen kan give de kendte antabusreaktioner som for eksempel stærk hjertebanken. Det oplyser Sundhedsstyrelsen.
Tidligere alkoholikere bør være opmærksomme på, at der kan være alkohol i øl, selvom der står alkoholfri på etiketten. Der er desuden delte meninger om, hvorvidt tidligere alkoholikere bør drikke øl med en alkoholprocent på 0,0.
Gravide bør undgå alkoholfrit øl med alkohol
Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at undgå alkohol, ligesom du bør undgå alkohol, hvis du prøver at blive gravid.