Afrikansk kød: De gode bøffer kommer fra savannen

Europæerne er ved at få smag for oksekød fra Namibia. Kvæget går frit på savannen og får veludviklede muskler og kødstruktur, mens det søger efter føde: 12 kilo græs og 50 liter vand om dagen

Okserne går frit på Savannen og er sky som hjorte i skoven

Savannah-varer i Coop

Minimajs fra Kenya, vindruer fra Sydafrika og oksekød fra Namibia vil blive solgt i Coop's butikker under mærket Savannah.

Skal du nyde oksekød, som en Namibier kan lide det, skal det grilles og krydres godt med chili.

Drømte om at blive landmand i Afrika

»Jeg blev forelsket i stedet her, så enkelt er det,« siger kvægfarmer Tangeni Erkana bag rattet i sin hvide Toyota pickup, det uundværlige transportmiddel for en kvægfarmer på den afrikanske savanne. Toyotaen maser sig frem på den hullede sandvej ad samme rute, som Tangeni Erkana for ti år siden kørte med en ejendomsmægler, mens han besluttede, at her var stedet, der skulle opfylde hans drøm om et otium som landmand.

Namibia er 19 gange Danmarks størrelse, der bor lige så mange stk. kvæg som mennesker, nemlig to millioner

Tangeni Erkana er kvægfarmer i Namibia. Landet har rige traditioner for kvæg og har haft det, siden folk af herrerostammen fulgte deres græssende kvæg gennem landet på samme måde, som samerne altid har fulgt deres rensdyrs søgen efter føde. Nambia er 19 gange Danmarks størrelse og har lige så mange stykker kvæg som indbyggere, omkring to millioner. Der er god plads til kæmpemæssige kvægbrug.

Zebraer, goodoos og giraffer blander sig med køerne på farmen

Tangeni Erkana spotter rutineret et par fjerne hjortelignende goodoos med lange, snoede horn. Han udpeger dem, mens han fortæller om sit tidligere job som sekretær for regeringens uddannelses- og udviklingsprogram. »Mit job var at hjælpe og vejlede 2000 mennesker, der havde alle mulige problemer. I dag har jeg 10 ansatte til at passe kvæget og et ægtepar, som holder hus, og det passer mig godt. Jeg har ikke brug for at trække mig tilbage,« siger han.

Kvægfarmen er på størrelse med et stort dansk gods

Tangeni Erkana ejer 5700 hektar jord. Gisselfeld, et af Danmarks største godser, har til sammenligning et areal på 3850 hektar. På hans jord går 400 stykker kvæg og et ukendt antal zebraer, antiloper, giraffer og andet vildt. Kilometervis af hegn skal løbende efterses og repareres omkring arealerne, vandboringerne skal passes, heftigt voksende akaciebuske skal holdes nede, fordi buskene kvæler græsset og suger dyrebart vand op fra jorden. Det er fast arbejde. Men det er ikke stressende, når man arbejder for sig selv, siger Tangeni Erkana og tilføjer, at det handler om livsstil mere end arbejde.  En bemærkning, der falder selvfølgeligt fra en namibisk farmers mund. De fremhæver gerne livsstilen, hvor pickuppen er på evige ekspeditioner ud i savannen, hvor kvæget går, hvor der er mange kilometer til nærmeste nabo, og hvor gården ofte forsyner sig selv med mælk, ost, grøntsager og kød.

En okse har brug for 50 liter vand om dagen

Namibisk oksekød sælger godt i de store engelske supermarkedskæder, og efterspørgslen er stigende i hele Europa, også USA vil begynde at importere kødet i 2012. Det namibiske oksekød er free-range, det vil sige, at dyrene bevæger sig frit på store arealer for at finde græs og vand. Landmændene henter vand op fra undergrunden og samler regnvand i søer og reservoirer spredt rundt omkring på området. Og der skal noget til. En voksen namibisk okse på 500 kilo æder 12 kilo græs om dagen og drikker 50 liter vand. Mange kilometers gang efter græs hver dag gør dyrene muskuløse og giver kødet god struktur og smag. Kvalitetsmæssigt kan det konkurrere med oksekød fra Argentina og Brasilien.

Farmerne får del i overskuddet fra slagteriet

Coop i Danmark sælger oksekød produceret af farmere som Tangeni Erkana.

»Vi importerer oksekød fra Namibia på grund af kødets gode kvalitet, og fordi vi dermed bidrager til økonomisk og social vækst i Afrika,« siger indkøber Christine Skovgaard Dige, Coop.

Tangeni Erkana leverer sit kvæg til slagteriet Meatco. Slagteriets overskud kommer farmerne til gode. Meatco har en fond, som på favorable vilkår låner penge til farmere, der vil etablere sig. Og Meatco har omvendt interesse i faste leverancer af kød, der lever op til standarderne i blandt andet EU og USA. Tangeni Erkana er en af de farmere, der har taget lån og løbende får konsulenthjælp hos Meatco. 

Turister elsker at skyde trofæer på Tangeni Erkanas farm

Tangeni Erkana åbner en gang om året sin farm for trofæjagt. Europæiske, ofte tyske, og amerikanske turister kan leje en af hans jagthytter og jage vildt et par dage med en rutineret jæger, så jagten er under kontrol. Mange af de store kvægbrug i Namibia byder på jagtmuligheder, nogle skifter helt fra kvægbrug til vildt, fordi der er gode penge i det.

Tangeni Erkana holder sig til sin oprindelige plan. Farmen skal være et familiebrug. Han vil gerne have sine børn som medejere. Ganske vist er de begge akademikere og lever i Namibias hovedstad Windhoek. Men han håber, de vil få øje på værdien af at være med til at føre landets kvægtraditioner videre. Måske som en slags fritidslandmænd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #udland, #oksekød og #eksotisk mad