jul

9 (næsten) gratis juleoplevelser i Danmark

Bliv juleven, spring ind i det nye år efter et koldt gys eller find skøjterne frem. Samvirke guider dig til 9 næsten gratis juleoplevelser i Danmark
Vinterbadefestival ved Søndervig

Vinterbadefestival ved Søndervig
Foto: Jakob Gjerluff

Hop i havet, før du springer ind i det nye år – flere steder i landet

Prøv det kolde gys. Om du er nybegynder eller garvet vinterbader, så lokker flere vinterbadeklubber i Danmark nytårsaftensmorgen med både champagne og kransekage til dem, der forvilder sig i vandet. Og vinterbadning har flere fordele. Det skaber mental balance og styrker dit immunforsvar. Så måske kan vinterbadning gå hen at blive fast inventar for dig i 2024.

Her kan du se 3 forskellige steder i landet, der tilbyder vinterbadning d.31/12:

Blokhus

Søndervig

Nyborg

Ældre mand og en kvinde hygger over julebordet

Foto: Peter Sørensen

Bliv juleven og skab en jul i godt selskab for alle – flere steder i landet

Julen er hjerternes fest, men flere danskere fejrer ufrivilligt jul alene. Det vil Røde Kors gerne gøre op med igen i år med konceptet julevenner. Mangler du nogen at holde jul med, eller har du plads om juletræet til en gæst, kan du tilmelde dig som julevært eller julegæst på Røde Kors’ hjemmeside her. Røde Kors startede julevenner tilbage i 2012 og har siden videreført konceptet år for år. Så måske bliver julen i 2023 året, hvor du bliver et bekendtskab rigere.

Stjernehimmel ved Møns Klint

Stjernehimmel ved Mønsklint

Foto: astrorms/Ruslan Merzlyako

Ud og kigge på stjerner på himlen – flere stedet i landet

Det er ikke kun højt fra træets grønne top, at juleglansen kan stråle i december. De mørke aftentimer er et oplagt tidspunkt at tage på himmelsafari. Det opleves bedst, så snart du kommer væk fra byernes lysforurening. Så tag familien med i naturen og spot en lysende klar Karlsvogn eller tæl stjerneskud, der fiser over nattehimlen. På Visit Danmarks hjemmeside kan du finde guides til nogle af de bedste steder i Danmark til stjernekiggeri.

To børn leger med sne

Foto: Getty Images

Sneboldduel eller snelygter i haven – flere steder i landet

Drømmer du også om en hvid jul? Måske har du længe tænkt på at genskabe sneboldduellen fra Disneys Juleshow mellem Anders And og hans nevøer, Rip, Rap og Rup. Hvis hvid jul-barometeret boner ud, kan du udfordre familien til en sneboldduel i haven eller genskabe familien i snemandsform. Vil du være endnu mere kreativ og lave snelygter, har Samvirke også svaret. Se her, hvordan du bygger dine egne snelygter i haven.

Klarborgnisserne ved nissehuset i Pandrup

Klarborgnisserne 

Foto: Klarborg

Besøg nissernes hus i skoven - Pandrup

Mangler du et sidste skud julestemning? Nisserne i Nordjylland har løsningen. Besøg nissehuset i Pandrup, hvor nisserne tumler rundt i skoven ved nissehuset. Mens nisserne fjoller rundt udenfor, kan man indenfor i nissehuset købe æbleskiver og gløgg eller blot nyde den hyggelige juleatmosfære. Du kan besøge nissehuset hver søndag i advent, dog ikke 4. søndag i advent, da det er juleaften. Du kan læse mere om nissehuset her.

En julemand deltager til et maraton

Foto: Getty Images

Løb et julemaraton – flere steder i landet

Hvorfor ikke? Et maratonløb lyder måske ikke som det mest attraktive lige op til jul. Men det er nu, hvad flere løbeklubber tilbyder rundtom i Danmark. Til Ø-Marathon lillejuleaften på Amager er der tilmed præmie til den løber, der gennemfører iført det bedste julekostume. Måske lyder det ikke attraktivt, men det er en oplagt mulighed for at komme af med noget af julesulet fra julefrokosterne eller give lidt ekstra plads til flæskestegen juleaften.

Du kan læse mere om Ø-Marathon på Facebook her

H.C. Andersen Julemarked i København

H.C. Andersen Julemarked i København

Foto: Arli Event ApS

Tag på julemarked og spis æbleskiver eller find mandelgaven til juleaften – flere steder i landet

Gå på udkig efter gaver i markedsboderne på landets julemarkeder. Overalt i hele Danmark i december emmer det af brændte mandler og gløgg. Måske mangler du lige den sidste gave til bedstemor og bedstefar, eller måske er det mandelgaven, der skal i hus. På julemarkederne er boderne proppet med alt fra kunsthåndværk til juledekorationer. Oftest kan du slutte markedsrundturen af med en klassisk juleplatte med æbleskiver, syltetøj og flormelis. Du kan læse mere om julemarkeder i Danmark her og se, hvilke julemarkeder der ligger nær dig.

Kæmpe julepostkasse i Varde

Julepostkassen er åben i December i Varde

Foto: Flying October

Oplev Skandinaviens største nissehue i nissernes by - Varde

Det begyndte i 1959 med en enkelt nisse, der sad ved en herreekviperingshandler i Vestergade. Og i dag er Varde nissernes by. Rundtomkring i Varde hænger 300 vardenisser, som Varde Nisselaug passer og plejer året rundt, så de hænger snorlige hele december hvert år. En tre meter høj postkasse er opstillet på byens torv, så børn og barnlige sjæle kan smide en ønskeseddel julemandens vej. Gå ikke glip af Skandinaviens største nissehue, der troner på Vardes gamle rådhusspir. Du kan læse mere om vardenisserne på VisitVesterhavets hjemmeside.

 

 

Pige løber på skøjter med nissehue på

Foto: Getty Images

Skøjteløb på den frosne sø – flere steder i landet

Kom på glat is, når søerne rundt i landet bliver bundfrosne. Har du ikke en sø i nærheden, vil der flere steder i landet også være opsatte skøjtebaner hele december. Skøjterne skal måske lige slibes til, men ellers tag hele familien i hånden og få testet, om du er Bambi eller ballerina på vandets frosne overflade. Pak gerne en termokande og nogle småkager til decemberdagen.