8 tips til zero waste på badeværelset

Drop vatrondellerne og genbrug mere. Du kan ikke blive helt fri for affald, men Samvirke viser dig vej til, hvordan du minimerer affaldet fra produkterne på badeværelset.

1: Drop vatrondellerne

Vatrondeller er lavet af bomuld, og produktionen af bomuld kræver masser af vand og mange kemikalier. Derfor er det en stor miljøbelastning, hvis du kun kan bruge produkter af bomuld én gang.

 

Plastik kan også være en af hovedingredienserne, hvis du køber billige eller udeklarerede vatrondeller. 

 

Hækler du dine vatrondeller selv, kan du nemt droppe brugen af de vatrondeller, du køber i supermarkedet eller hos materialisten. 

 

Samvirkes journalist Line Kørner viser dig, hvordan du selv kan hækle dine vatrondeller

 

2: Vælg produkter, der nemt kan genbruges

En af de store udfordringer for at øge genanvendelsen af materialer i dag er, at vi har mange blandingsprodukter. Måske er der både glas og metal i parfumeflasken, måske er emballagen lavet af både papir og plastik. 

 

Vælg derfor altid produkter, der er af ét materiale. Det gælder også plastikemballage. Sørg for, at der kun er brugt én plasttype til emballagen, så er den meget, meget nemmere at genanvende til ny plastik, når du har afleveret den som affald. 

 

3: Vælg shampoo og sæbe, der kommer i flasker af genbrugsplast

Ingen grund til at anvende nyproduceret plastik. I dag kan emballageproducenterne nemt lave emballage i alle farver og former af genbrugsplastik. Gå derfor efter eksempelvis sæber og shampoo, hvor flasken er lavet af genbrugsplast. Det står typisk på emballagen. Står der ikke, hvad emballagen er lavet af, så spørg der, hvor du køber ind. 

 

4: Brug refill

Nogle håndsæber kan genopfyldes. Du køber først en håndsæbe i en hård flaske, men næste gang køber du sæbe i en blød pose og hælder selv op i flasken. På den måde mindsker du mængden af plastik, der bruges, samtidig med at vægten på de varer, som er transporteret fra fabrikken til supermarkedet og hjem til dig, er lavere. Det giver en mindre CO2-belastning fra transport. 

5: Drop vatpindene af plastik

Engangsplastik er dårligt for miljøet – og vatpinde af plastik er en dårlig idé, da de stort set ikke kan genbruges. Vælg i stedet vatpinde, hvor pinden er lavet af papirfibre. Typisk er papirfibrene genbrugspapir, hvilket er en klar forbedring for miljøet i forhold til nyproduceret plastik. 

 

I øvrigt: Du bør jo slet ikke rense ører, så måske er der slet ikke grund til at købe vatpinde. Læs artiklen her: https://samvirke.dk/artikler/ma-man-rense-orer-med-en-vatpind

6: Vælg håndklæder af bambus – men kun hvis de er forarbejdet rigtigt

Bambus er et fantastisk materiale. Det vokser hurtigt, optager en masse CO2, så dine håndklæder kan næsten være små CO2-lagre med CO2 optaget fra atmosfæren. Men: 

 

Køb kun bambushåndklæder, der er lavet af mekanisk forarbejdet bambus. Man kan nemlig gøre plantefibrene fra bambus til bløde tekstillignende fibre på 2 måder: mekaniske og kemisk. Er der brugt kemi til at blødgøre fibrene, så er bambus et meget, meget miljøbelastende materiale og ikke bedre end konventionel bomuld. Bruges i stedet mekanisk bearbejdning, er der store miljøfordele.

Kan du ikke se, om bambussen er mekanisk eller kemisk forarbejdet, så se efter anerkendte miljømærker som Svanen eller EU-blomsten. 

 

7: Køb svanemærkede produkter

Et generelt råd: Køb svanemærkede produkter, når du køber ind til badeværelset. Svanemærkede produkter er de mest miljøvenlige i deres kategori, og kravene strammes kontinuerligt. Kravene dækker både indhold og emballage og stiller tit krav til genanvendelighed.  

 

8: Drop klor

Det sidste råd er ikke et egentligt zero waste-råd, men et råd, der er godt for miljøet. Drop brugen af klor på badeværelset. Mange bruger klor, hvis der kommer gule rande i  toiletkummen. Randene  skyldes typisk ophobede bakterier.

Bakterier kan kun sidde fast, hvis overfladen ikke er helt glat, og det er den ikke, hvis der sidder meget kalk på indersiden af kummen. Brug i stedet eddike eller eddikesyre til at rense kummen for kalk – så forsvinder de gule rande. Eddike og eddikesyre er i modsætning til klor ikke skadeligt for vandmiljø og mikroorganismer. 

I øvrigt: Vær ikke bange for det hvide toiletpapir

I Sverige er forbrugerne glade for gråt toiletpapir. Svenskerne mener nemlig, at det grå toiletpapir er det mest miljørigtige valg. Det er en vane, der er indgroet hos broderfolket, men i Danmark kan du købe hvidt toiletpapir, der er lige så miljøvenligt. I svanemærket toiletpapir er der nemlig brugt genbrugsfibre fra papiraffald. Den hvide farve opnås ved iltblegning, hvilket ikke belaster miljøet.