Sponsoreret indhold fra Ribera del Duero

7 ting du måske ikke vidste om Ribera del Duero

Vinmarkerne i området Ribera del Duero i Spanien er nogle af den nordlige halvkugles højest beliggende vinmarker. En kendt dansker laver vin her, nemlig Peter Sisseck med den verdensberømte vin Pingus. Vi kigger nærmere på området, der er kendt for at producere nogle af Spaniens fineste vine.

Ribera del Duero ligger i Midt-Nordspanien i 750-1100 meters højde. Der har været dyrket vin i området i flere tusind år, og en tredjedel af vinstokkene er over 50 år gamle. Somrene er lange og tørre med op til 42 grader celcius . Vintrene er strenge med ned til -20 grader celcius. Foto: Ribera del Duero

Ribera del Duero ligger i det centrale Nordspanien

Vinområdet Ribera del Duero ligger i det centrale Nordspanien og følger floden Duero fra øst mod vest på en strækning af 115 km og kun 35 kilometer fra nord til syd i regionen Castilla y León.

Navnet Ribera del Duero betyder netop Dueroflodens bredder, og området ligger øst for byen Valladolid.

Vinmarkerne er svært tilgængelige, de er små og ligger langt fra hinanden. Vinstokkene er gamle, jorden er mager, og udbyttet er lavt. Alligevel vælger spanske vinbønder at dyrke markerne i den højtliggende vinregion, hvor mange marker ligger i en højde på mellem 750 og 850 meter over havets overflade, og hvor vækstsæsonen er kort.

 

Vinregionen ligger på en højslette, ’meseta’, langs med Duerofloden. Vinmarkerne ligger typisk i en højde på mellem 750 og 850 meter over havets overflade, og helt oppe i 1100 meters højde finder man vinmarker.

Nogle af den nordlige halvkugles højest beliggende vinmarker

Vinregionen ligger på en højslette, ’meseta’, langs med Duerofloden. Vinmarkerne ligger typisk i en højde på mellem 750 og 850 meter over havets overflade, og helt oppe i 1100 meters højde finder man vinmarker. Markerne kan være svært tilgængelige og ligger med store afstande. Vinmarkerne er meget små og udbyttet er lavt grundet den magre jord og stokkenes alder.

Hvorfor gider vinbønderne så overhovedet at dyrke disse marker? Det gør de selvfølgelig, fordi man fra disse marker kan få fantastisk vin, mere frisk og elegant, med lettere struktur og typisk også rundere og blødere tanniner grundet en meget langsom modningsproces. Vinene fra Ribera del Duero er ofte også mere frugtige end vine fra lavereliggende områder, og alt efter jordbunden kan de få et ret forskelligt udtryk – kort sagt er det vine, der har alt det, der efterspørges.

 

 

I dag er der omkring 300 vinhuse i Ribera del Duero. Bodegas Portia er et af ​​de nyere og fra 2010. Vingården er tegnet af det berømte arkitektfirma Foster & Partners (Norman Foster), der har forsøgt at nytænke vingårdens design og funktioner og få dem til at smelte sammen.
Foto: PR

Man dyrkede vin i Ribera del Duero for flere tusinde år siden

Der har været dyrket vin i flere tusinde år i området, hvilket en romersk mosaik med vinguden Bacchus fra Baños de Valderados vidner om. Vindyrkning, som vi kender det i dag, blev introduceret af benediktinermunkene, der kom til Spanien fra Cluny i Bourgogne i det 12. århundrede.

Ribera del Duero fik sin oprindelsesbetegnelse D.O. (denominación de origen) for rødvin og rosévin, i 1982. På daværende tidspunkt var der kun 5000 ha vinmarker registrerede under DOP og 9 registrerede vinhuse.
I dag er der omkring 300 vinhuse, og arealet er firedoblet. I 2019 fik Ribera del Duero også en D.O. for hvidvin. Den skal være fremstillet på mindst 75% af druen albillo mayor, en drue med stor krop og aromatiske noter, der er hjemmehørende i området, og som har været dyrket i århundreder der.

 

Dagtemperaturen kan komme op omkring de 40 grader celcius om sommeren, men nætterne er altid kølige grundet den høje beliggenhed. Foto: José I. Berdón

Store temperaturforskelle mellem nat og dag

Da Ribera del Duero ligger på en højslette, er der store temperaturforskelle mellem dag og nat, for selvom dagtemperaturen kan komme op omkring de 40 grader celcius om sommeren, er nætterne altid kølige grundet den høje beliggenhed. De kølige nætter køler druerne ned og giver en langsom modning for druerne, og det er optimalt, for at druerne bevarer deres friskhed og syre.

Grundet områdets høje beliggenhed – en af de højeste på den nordlige halvkugle – er vinene meget tanninrige, hvilket skyldes, at druerne danner tykt skind for at beskytte sig mod både sol og kulde.

95% af drueproduktionen i Ribera del Duero er tempranillo – lokalt ofte kaldet tinto fino eller tinta del pais.
Foto: Fernando Fernández

Tempranillo er den mest anvendte blå drue

Hoveddruen i Ribera del Duero er tempranillo, som også er hoveddruen i resten af det nordlige Spanien. I Ribera del Duero kaldes tempranillo også for tinto fino eller tinta del pais.
Mange vinhuse producerer deres rødvine udelukkende på tempranillo, og hvis man blander andre druer i (typisk cabernet sauvignon, merlot, malbec og garnacha tinta), skal der mindst være 75% tempranillo.

Udbyttet er meget lavt i Ribera del Duero – dels på grund af den fattige jord, det tørre klima og det faktum, at mange vinstokke er gamle og derfor ikke giver så mange druer, men også fordi fokus er på at få druer af topkvalitet. Reglerne giver mulighed for at producere 69 hl/ha, men gennemsnittet over de sidste 10 år har kun været på  43,8 hl/ha.

Betegnelsen cochesa på flaskens etikette betyder, at producenten selv må bestemme, hvor længe vinen skal lagre på fade. En crianza skal lagre i 2 år i alt, hvoraf 12 måneder skal være på fad.

Betegnelsen cochesa på flaskens etikette betyder, at producenten selv må bestemme, hvor længe vinen skal lagre på fade. En crianza skal lagre i 2 år. Foto: José I. Berdón

Det skal fremgå af etikken, hvor længe vinen har lagret

Traditionelt lagres rødvinene fra Ribera del Duero på egetræsfade, og på bagetiketten skal det fremgå, hvor længe vinen har lagret: joven (spansk for ’ung’) 1 år, crianza 2 år, reserva 3 år og gran reserva 5 år.

Betegnelsen cochesa betyder, at producenten selv må bestemme, hvor længe vinen skal lagre på fade, men dette skal fremgå af etiketten.

En ung joven-vin med lidt eller ingen fadlagring er mere frisk og frugtig i stilen end en mere kompleks reserva-vin. Det spanske køkkens velkendte tapas med ansjoser, sardiner og manchego ville være et oplagt match til de yngre vine, mens nogle af vinene med lidt flere år på bagen ville gå godt til alskens kød og pølser (især okse- og lammekød) tilberedt på grillen.

 

Det var ikke en tilfældighed, at Peter Sisseck slog sig ned i Ribera del Dueoro, for han kunne sagtens se potentialet i området. Foto: Carlos Gonzalez Armesto/Ribera del Duero

Hvad gør vinene fra Ribera del Duero specielle?

Mange kender vinregionen Ribera del Duero, dels på grund af regionens lange historie og de anerkendte kvalitetsvine, men også fordi en kendt dansker laver vin her, nemlig Peter Sisseck med den verdensberømte vin Pingus. Det var ikke en tilfældighed, at Peter Sisseck slog sig ned her, for han kunne sagtens se potentialet i området. Peter Sisseck er ikke alene, for generelt er området kendt for sine dygtige og nytænkende vinmagere. Man kan derfor både finde vine, der er lavet i den traditionelle koncentrerede stil med lang fadlagring, og vine i en lettere stil, der er hurtigere drikkemodne.

Grundet de specielle klima- og vejrforhold er vinene fra Ribera del Duero noget for sig selv. De store spring i temperaturen mellem dag og nat giver fin balance og en nerve i vinene, samtidig med at de er koncentrerede, intense og med masser af friskhed.

Se, hvad vi ellers skriver om: #vin, #mad, #rødvin og #hvidvin