Annoncørbetalt indhold fra Coop Forsikringer fra Topdanmark

7 ting du (måske) ikke ved om din ulykkesforsikring

Ulykkesforsikringer er individuelle, fleksible og dækker meget forskelligt, så der er nok at komme i tvivl om. Produktudvikler Kasper Baunkjær Olsen i Coop Forsikringer fra Topdanmark giver et overblik - og gode tips.

Hvis jeg både har en privat ulykkesforsikring og en gruppeulykkesforsikring via arbejdet, er jeg så overforsikret?

Nej, du kan tegne lige så mange ulykkesforsikringer, som du har lyst til, og ved en ulykke vil du få udbetalinger fra dem alle sammen. Man kan altså ikke være dobbeltforsikret på samme måde, som hvis man ved en fejl har en indboforsikring i to selskaber. Her kan man kun få erstatning fra den ene.

Hvis mine børn kommer til skade, er de så dækket af min ulykkesforsikring?

En ulykkesforsikring er personlig, så børn er ikke dækket - de skal have deres egen forsikring. Det gælder også, når de er i daginstitution eller i skole. Nogle selskaber har dog regler om, at helt små børn ned til 1 eller 2 år er meddækket af forældrenes forsikring.

Jeg skal flytte til udlandet i en periode – gælder min ulykkesforsikring også der?

Ja, hvis man opholder sig i Grønland og Norden, er der som oftest ingen tidsbegrænsning - her vil forsikringen fortsætte. Hvis man rejser ud i resten af verden, vil man – afhængigt af selskab og forsikring – være dækket de første 1 eller 2 år. Derfor er det altid godt at se på vilkårene i sin forsikring, hvis man ved, at man f.eks. skal udstationeres.

Hvordan finder jeg ud af, hvor stor min forsikringssum skal være?

Det er svært at sige noget generelt om. Det kommer helt an på, hvem man er. Man kan betragte en ulykkesforsikring som et rart plaster på såret, men ulykkesforsikringen vil typisk ikke være en garanti for, at man for eksempel kan blive boende i sit hus for altid. Det skal man sikre sig gennem dækningen af ’tab af erhvervsevne’ i en tillægsforsikring eller i sin pension.

Hvad betyder det, at en ulykkesforsikring tilpasses efter alderen?

Her er der store forskelle fra forsikring til forsikring. Mange udbetaler en reduceret erstatning efter pensionsalderen. Nogle forsikringer eller tilvalgsdækninger ophører på et aftalt tidspunkt. Andre forsikringer har ingen aldersgrænse, som f.eks. Coop Ulykkesforsikring, der fortsætter livet igennem og tilpasser sig automatisk, når et barn bliver til en voksen, og når den voksne bliver en senior (70 år).

Hvordan beregner man erstatningen?

Hvor meget du får udbetalt i erstatning, hvis du får en skade, afhænger af omfanget af dit mén – eller méngrad, som det kaldes – hvor stor en forsikringssum du har, og hvor gammel du er. Det er forskelligt fra forsikringsselskab til forsikringsselskab og fra police til police. Nogle forsikringsselskaber betaler erstatning ved en méngrad på 5 procent, andre først ved en større méngrad. Får du for eksempel 10 procent varige mén, og har du valgt en invaliditetssum på 1 mio. kr., får du en erstatning på 100.000 kr. Dit forsikringsselskab vurderer méngraden på baggrund af de lægelige akter i sagen. Man sammenholder de lægelige akter med Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel, og hvis der er uenighed omkring méngraden, kan sagen forelægges for Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
 
Se evt. den vejledende ménberegner fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der træffer uafhængige afgørelser efter arbejdsskadeloven

Dækker en ulykkesforsikring også sportsskader?

Ja, generelt er man dækket ind af sin ulykkesforsikring, hvis man kommer til skade, mens man dyrker sport. Det gælder dog ikke, hvis man dyrker ’farlig sport’ som boksning, karate eller bjergbestigning. Nogle selskaber har også ridning i den kategori, så her skal man lige være opmærksom på sin police. Ellers risikerer man ikke at få erstatning, hvis man er uheldig at falde ned og brække ryggen.

Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Coop Forsikringer fra Topdanmark.

Læs mere om