te

6 fejl, du skal undgå, når du laver te

Klemmer din tesi bladene for tæt sammen, så smagen ikke kan slippe ud? Doserer du teen rigtigt? Gennemgå tjeklisten her, så kommer teen måske til at smage bedre.
te

Hvis du bruger teæg, skal du kun fylde ægget halvt op med teblade, så smagen får plads til at udvikle sig

Du klemmer tebladene sammen i et lille teæg eller en lille si

Brug en rummelig tesi eller et tefilter, der er så stort, at bladene fylder mere end halvdelen og stadig har plads til at brede sig. Stempelkander til te er også gode. Det bedste er at komme teen direkte i kanden. Smagen trækkes bedst ud af tebladene, når de har god plads. Hvis du vil undgå teblade i koppen, kan du bruge en si, når du hælder teen op.

Du overser, at temperaturen skal være den rigtige til den te, du vil brygge

Kun sort te tåler kogende vand. Oolong te skal have 80-90 grader vand. Grøn og hvid te skal have cirka 80 grader varmt vand. Hvis oolong te og grøn og hvid te overhældes med spilkogende vand, ødelægges nogle af indholdsstofferne, og teen kan få en bitter smag. Kig på emballagen, hvor den rette temperatur for tevandet ofte kan læses. Mål vandtemperaturen med et stegetermometer, hvis du vil være helt sikker på, at temperaturen er rigtig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du slukker kedlen, inden vandet til grøn te har kogt

Du skal bruge 80 grader varmt vand til din grønne te og vil måske gerne spare tid og energi ved at slukke kedlen, inden vandet har kogt, i stedet for at lade vandet køle ned igen, efter det har kogt. Det rigtige er at koge vandet og lade det afkøle i cirka 10 minutter. Vandet skal koges, før det køles ned, fordi luftens ilt fra vandet dermed bliver fjernet, og det har betydning for teens antioxidanter. Antioxidanterne kan iltes eller oxideres og dermed blive ødelagt, hvis vandet indeholder ilt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du bruger samme kande til al slags te

Nogle teer har en kraftig og gennemtrængende smag som for eksempel flere sorte teer. Andre teer som oolong, grøn og hvid te er sarte og fine i smagen. Det er godt at have en kande til sort te og en kande til oolong, grøn og hvid te, hvis du vil undgå, at den sorte te smager og dufter igennem, når du brygger de mere sarte teer.

Du sparer på tebladene

Det er en gylden regel, at man skal bruge 2-3 gram te til en kop. Det svarer til en teskefuld sort te. Men nogle teer har meget store blade og fylder meget i forhold til deres vægt. Her er det mere rigtigt at bruge en skefuld per kop for at få smagen frem. Prøv dig frem og spar ikke på teen, især ikke når den er storbladet.

Du lader teen trække for længe

Te, der trækker for længe, får en grov og bitter smag uden fine og dybe smagsnuancer. Generelt er trækketid for grøn te er mellem 2 og 4 minutter. Trækketid for sort te er mellem 3 og 6 minutter, og trækketid for oolong te er mellem 4 og 8 minutter. Kig efter, om der er angivet en trækketid på emballagen. Husk ved sort te at fjerne bladene, når teen har trukket. Bitterhed er en nødvendig del af smagen i mange teer, men den skal aldrig være ubehagelig. Hvis du synes, din te bliver for bitter, kan du forkorte trækketiden eller brygge te med en lavere vandtemperatur, end du plejer. Bliver teen for tynd, kan du sætte mængden af teblade lidt op. Prøv dig frem.

Læs mere om