5 gode råd til at mindske madspild

God og anvendelig mad ryger direkte i skraldespanden, fordi vi glemmer de gemte rester fra aftenen før, ikke får opbrugt de sidste løg eller det halve blomkålshoved. Vi køber ofte mere ind, end vi har brug for og kan nå at få anvendt. Samvirke giver dig her 5 gode råd til, hvordan du kan komme dit madspild til livs ved hjælp af organisering og planlægning.

Lav en madplan

Gennemtænk dine indkøb og behov, inden du køber ind. En madplan kan være et godt værktøj til, at holde styr på dit madbudget og dine madvaner.

  • Første skridt er at finde et tidspunkt i løbet af ugen, hvor der er tid til at få planlagt ugens madplan. Lav madplanen i fællesskab med din familie. Tænk over, hvad I godt kunne tænke jer at spise den næste uge, og undersøg, hvad der i forvejen er i fryseren, køleskabet og skufferne, og hvad I skal ud at købe.
  • Find inspiration i kogebøger, gemte opskrifter og på internettet. Følg ikke opskrifterne slavisk, men improviser og brug eksempelvis revet citronskal, hvis du i forvejen har citroner i stedet for at købe citrongræs, som opskriften foreslår.
  • Lav en indkøbsliste samtidig med madplanen. Det sparer tid og penge og er med til at sikre, at du holder dig fra impulskøbene i supermarkedet.
  • Hav altid indkøbssedlen med under dine indkøb og husk på kun at købe det, du har brug for, og bruge det, du har købt.
  • Lav dobbeltportion af de valgte retter – enten til dagen efter eller til fryseren. På den måde sparer du både tid og penge og mindsker madspildet.

Lav mad til flere dage

Lav store portioner af aftenens måltid, i stedet for at opfinde den dybe tallerken hver eneste aften. Så kan maden også spises dagen efter, hvor husstandens medlemmer måske alligevel kommer sent hjem og derfor ikke orker at kaste sig ud i tidskrævende kulinariske retter. Retter som f.eks.:

  • Pizza med grønsags- eller kød-fyld
  • Tærte med feta og spinat
  • Grønsagslasagne

Få det sidste ud af emballagen

Smider du også tit den sidste rest af en tube, flaske eller karton ud, selvom indholdet er i orden? Det kan være tidskrævende og irriterende at presse, banke og mase det sidste ud af emballagen. Følg derfor disse gode råd. De tager kun få minutter og madspildet mindskes gevaldigt.

  • Skær mayonnaise- og remouladeflasken op og skrab det sidste ud af den.
  • Fold yoghurtkartonen sammen og mas det sidste ud af den.
  • Stil ketchupflasken på hovedet og lad de sidste røde dråber ryge nedad mod åbningen.

Lav kun den nødvendige mængde mad

Hvor meget bør den gennemsnitlige person spise af kød, fjerkræ, fisk samt tilbehør, til aftensmad? Vi har spurgt adjunkt Preben Vestergaard Hansen fra Professionshøjskolen Metropol om, hvordan vi tilbereder de rigtige mængder til familiens medlemmer.

  • Tilbehør (pr. person)
    Ris (løse): ca. 75-100 g
    Kartofler, uskrællede: 200-300 gram (svarer til ca. 3 kartofler)
  • Kød, fjerkræ og fisk (pr. person): 100 g pr. person.
  • Grøntsager (pr. person): 150-200 g grøntsager

Giv dine rester nyt liv

Kast et nyt blik på dine madrester og husk dem til næste måltid.
Der står en lille portion grød tilbage i køleskabet, et par porrer og gulerødder ser lidt triste ud på nederste hylde, og en halv bakke skinkestrimler står tilbage efter gårsdagens pizza.
Giv dine rester nyt liv og omdan dem fra en ret til en anden.

  • Den sidste rest grød kan anvendes i bolledejen
  • De resterende porrer og det halve broccolihoved kan blive til lækkert tærtefyld
  • Skinkestrimler kan kommes i pitabrød eller i tærten
  • De sidste grøntsager i grønsagsskuffen kan bruges til grøntsagsmos, eller de kan blive til en lækker suppe.
Se, hvad vi ellers skriver om: #madspild