Pas på temperaturudsving
Det er en god idé at have en frysetaske med, når du køber is, så den tør mindst muligt på hjemvejen. For hvis de fine iskrystaller smelter, dannes der vand, og når vandet fryser igen hjemme i fryseren, vil den nye is sætte sig på de krystaller, der ikke er smeltet, som derved bliver større.
Afhængig af, hvor meget af isen der er smeltet, vil den blive tilsvarende hårdere og mere iset, når den fryser igen. Derfor er resteis heller aldrig lige så spændende næste gang, den kommer på middagsbordet.
Kend din is
Der er forskel på, hvor følsom is er. I den billigste is er der typisk sparet på de dyre råvarer. Til gengæld indeholder den mere luft og vand. Det gør isen mere følsom over for temperaturudsving. Omvendt vil en dyrere is som regel være mindre følsom.
Opbevar isen rigtigt
Is skal opbevares i fryseren ved minus 18 grader. Her kan den holde sig i lang tid, selv om den med tiden vil blive lidt ringere.
Især hvis isen har været åbnet, kan der ske en vis fordampning, der vil få isen til at »tørre ud« og tage fornøjelsen fra den. Derfor er det en god idé at opbevare isen i dens emballage i en lukket plasticpose.
Tø isen nænsomt op
Is får den bedste konsistens, hvis den før servering opbevares i 20 til 40 minutter i køleskabet. Hvis man tør isen op ved stuetemperatur, får isen en overfladetemperatur på plus 20 grader – det vil sige, at det yderste af isen er relativt blødt, mens det inderste er hårdt. Når man langsomt »opvarmer« isen i køleskabet, vil den få en mere ensartet konsistens.
Hvis man har glemt at sætte isen i køleskabet, kan man eksperimentere med at optø isen ganske let i mikrobølgeovnen, hvilket har den fordel, at isen her bliver ensartet opvarmet. Men det er risky business, for pludselig kan den have fået for meget.
Tag det fra, du skal bruge
Hvis hele isen ikke skal spises med det samme, er det en god idé at tage det fra, der skal bruges, og sætte resten i fryseren igen med det samme.