4% børn kalder deres forældre ved fornavne

96% forældre med hjemmeboende børn vil helst kaldes mor og far i stedet for deres fornavne, 95% kaldte primært deres forældre for ”mor” og ”far”, da de selv var børn.

Børn har brug for struktur, og de vil have en tydeligere struktur, når de kalder deres forældre mor og far og ikke ved fornavne.

Iben Nordentoft kaldte selv sine forældre ved fornavne, da hun var barn. Nu ved forældrene ikke helt, om de vil kaldes mormor og morfar.

Jeg kaldte mor og far ved fornavne

Iben Nordentoft, mor til Virgil 15 måneder
”Vi siger mor og far til hinanden, når Virgil hører på det, men ellers ikke. Hos min mands forældre i Vestjylland siger de mor og far til hinanden og gør det stadig, selv om børnene er flyttet hjemmefra. Når min mand Per og jeg kalder hinanden far og mor, bemærker min egen far og mor det som noget særligt. De synes, det er mere konservativt, end hvad de egentlig regnede med, ville komme ud af mig. Jeg kaldte dem deres fornavne, da jeg var barn. I dag ved de ikke helt, om de vil kaldes mormor og morfar.” 

Søren Mølstrøm så en video fra sin barndom, hvor han kaldte sin far for Niels. Det føles helt forkert, siger han. Her med datteren Herta og Hertas mor Tilde.

Jeg er far, ikke Søren

Søren Mølstrøm, far til Herta 2 år:

”Hvis min datter kalder mig Søren, så ignorerer jeg hende. Hun er næsten 3 år og kan få en periode, hvor hun vil prøve at kalde mig både far og Søren og udforske det, men jeg vil ikke bryde mig om det. For hende er jeg far, ikke Søren. Jeg har lige set en video med mig selv som 5-årig, hvor jeg kalder min far Niels, som jeg gjorde i en kort periode. Det føles helt forkert. Hvis jeg i dag hører nogen kalde deres far for Søren, Niels eller Kim, tænker jeg automatisk, om der kan være gået et eller andet galt i deres forhold. Jorden går jo ikke under, fordi børn kalder deres forældre ved fornavn. Men forholdet mellem forældre og børn er anderledes end alle andre forhold. Derfor skal det hedde noget specielt.”

Se, hvad vi ellers skriver om: #familie, #opdragelse og #forældre