10 ting du KUN kan opleve i Sønderjylland
Oplev danmarkshistorien
På Historiecenter Dybbøl Banke og Dybbøl Mølle oplever man danmarkshistorien helt tæt på. Her bekrigede danskerne og preusserne hinanden i 1864, og besøger man Dybbøl på det rigtige tidspunkt – så gør de det endnu. Flere gange om året kan man nemlig opleve udklædte, frivillige amatørskuespillere levendegøre slaget. Søg selv dækning i beskyttelsesrummet, smid dig i sengehalmen i barakken, skriv et brev med pen og blæk, betjen smedjens blæsebælg eller prøv at telegrafere fra postkontoret.
Læs mere om Historiecenter Dybbøl Banke
Foto: Historiecenter Dybbøl Banke
Mærk betydningen af Første Verdenskrig
Første Verdenskrig fylder generelt ikke særlig meget i danmarkshistorien. Danmark var neutralt, og der var ikke mange, der blev berørt af krigen. Men i Sønderjylland var krigen helt anderledes nærværende, idet Sønderjylland under Første Verdenskrig tilhørte Tyskland. Det kan man mærke, når man bevæger sig rundt i Sønderjylland i dag. Hver eneste sønderjyske kirkegård har mindesmærker for sognets faldne i krigen, ligesom man kan støde på særlige gravpladser for de mange krigsfanger, der døde i arbejdslejre i området.
Læs mere om Første Verdenskrigs betydning for Sønderjylland
Besøg Frøslevlejren
I Frøslev kan man komme helt tæt på en af de værste perioder i historien nogensinde. Frøslevlejren blev bygget under Anden Verdenskrig, mens Danmark var besat. Her sad flere tusinde danskere indespærret. Lejren blev bygget, fordi de danske myndigheder ville undgå, at flere danskere blev deporteret til kz-lejre i Tyskland. Selvom aftalen var, at straffede danskere skulle sendes til Frøslevlejren, blev cirka 1600 danske fanger alligevel sendt videre til kz-lejrenes rædsler.
I dag er Frøslevlejren en del af Nationalmuseet, og i udstillingerne kan man få en fornemmelse af fangernes levevilkår og hverdag. Man kan se vagttårnet, og man kan få historien om den dansk-svenske hjælpeaktion til nordiske fanger i kz-lejrene. Og så kan man se den eneste originalt udstyrede Hvide Bus i verden.
Læs mere om Anden Verdenskrig i Sønderjylland
Gå en tur på Gendarmstien
Sønderjylland byder på mange naturskønne vandreruter. Den historiske kystrute Gendarmstien er tilmed certificeret af den Europæiske Vandreorganisation som ’Leading Quality Trail – Best of Europe’. En titel, Gendarmstien blandt andet har gjort sig fortjent til, fordi man på de 84 kilometer både passerer gennem afvekslende landskaber, oplever adskillige naturattraktioner, smukke udsigter, og fordi man samtidig går på opdagelse i historien og de mange myter og sagn, der knytter sig til Gendarmstien og grænselandet.
Læs om de mange vandrestier i Sønderjylland
Foto: Ulrik Pedersen
Rejs i tiden på Kommandørgården
På Rømø midt i Vadehavet ligger Kommandørgården, der i dag er en del af Nationalmuseet. Her kan man tage på tidsrejse, når man får lov at komme indenfor hos en af de hvalfangerkaptajner, der i 1600-tallet og begyndelsen af 1700-tallet havde kommandoen på store hvalfangerbåde, som tog på farefulde togter i Nordatlanten for at fange gigantiske hvaler. For at forstå, præcis hvor store, kan man i gårdens lade se skelettet af en ægte kaskelothval.
Læs om den maritime historie
Foto: Arne Müseler, wiki commons
Spis de lækre lokale specialiteter
Traditionen med Sønderjysk Kaffebord har rødder helt tilbage til 1864, hvor grænsen blev flyttet, og dansksindede sønderjyder pludselig var bosat i Tyskland. For at hylde deres danske selvforståelse mødtes de i forsamlingshuse og sang danske sange. Møderne blev ledsaget af en del kage. Og det sagnomspundne overdådige kagetraktement kan fortsat opleves i Sønderjylland.
Foruden kage har Sønderjylland en lang række egnsretter og lokale specialiteter såsom sønderjysk spegepølse, ringriderpølse, solæg, ejrisju, snysk, surrib, skrædderduelse og andre særprægede navne, som man bliver nødt til at rejse til Sønderjylland for at finde ud af, hvad der gemmer sig bag.
Hvad skal du smage på?
Foto: Als Pølser
Besøg havets bund, når det er lavvande
I Sønderjylland kan man opleve det imponerende tidevandsområde Vadehavet, der er på UNESCO’s liste over verdensarv. Cirka hver sjette time skifter det mellem højvande og lavvande, og når vandet er trukket væk, efterlades et kæmpemæssigt fugtigt område fyldt med snegle, fisk og andre smådyr, der tiltrækker alverdens fugle – foruden tusindvis af sæler. På nogle tidspunkter af året kan man desuden opleve det overvældende naturfænomen sort sol, når flere hundredtusind stære danser på himlen i flok.
I Sønderjylland finder man også de unikke klimper. Klimper er flade bakker, der rejser sig omkring 5 meter op over heden. Nogle er på størrelse med en fodboldbane. Landskabsformen findes kun 1 andet sted i Europa og intet andet sted i Danmark.
Læs om naturen i området
Foto: Nationalpark Vadehavet
Se de fysiske rester af Første Verdenskrig
Sikringsstilling Nord er en såkaldt befæstningslinje, som det tyske militær byggede under Første Verdenskrig. I et bælte tværs over Sønderjylland kan man i dag se resterne af flere hundrede betonbunkere (enkelte er stadig intakte) og skyttegrave, der skulle fungere som et tysk forsvarsværk mod den engelske hær. Her kan hele familien bevæge sig rundt i skovområderne og opdage de mange fysiske rester af historien.
Læs mere om forsvarsværket
Prøv udfordringerne i Universe Science Park
På Als ligger Universe Science Park, der som navnet antyder er en park fyldt med attraktioner og oplevelser, der gør hele familien klogere på naturvidenskab og teknologi. Parken er fyldt med sjove udfordringer; test for eksempel, om det er mor eller lillebror, der har den bedste motorik. Om det er bedstefar eller børnebørnene, der har den bedste hukommelse, om familien kan løfte en hel bil, bygge en vandraket eller køre på en segway. Der er fuld fart på og garanteret store oplevelser for både børn og voksne.
Læs mere om parken
Oplev historien om de sære Zeppelinere
I Tønder i Sønderjylland lå der i årene omkring Første Verdenskrig en stor base for tyske luftskibe. I dag kan man på Zeppelinmuseet læse alt om de mærkværdige cigarformede luftskibe, der spillede en central rolle under Første Verdenskrig. Her tog de 200 meter lange luftskibe kaldet Zeppelinere blandt andet på angrebstogter i England. På museet kan man i dag se bomberester, efter at luftskibsbasen i 1918 blev udsat for et luftangreb, ligesom man i skoven kan opleve resterne af basens luftskibshaller, og man kan se den gamle flyhangar.
Læs om de store luftskibe
Foto: Hjart, wiki commons










Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Destination Sønderjylland .