10 planter, der klarer sig godt på badeværelset

Mangler du planter til dit badeværelse? Eller er de nuværende blevet kedelige at se på? Så find inspiration her, hvor vi har spurgt planteekspert Jesper Carl Corfitzen, hvilke planter der egner sig specielt godt til badeværelsets indeklima. 

Kilde: Jesper Carl Corfitzen, cand.hort.arch, gartner. 

Fredslilje (Spathiphyllum wallisii)

Fredsliljen er en klassiker i de danske stuer, men den er også utrolig velegnet til badeværelset. Man skal dog være opmærksom på, at den ikke står i direkte sollys, da for meget og direkte lys kan gøre de yndige blade gullige. Samtidig kan den ikke leve udelukkende i skyggen, så placér den nær vinduet. I vinterperioden, hvor dagene er korte, kan man dog sagtens sætte den i vindueskarmen, for der skal den have så meget lys som muligt. 

Vanding: Om sommeren har planten det bedst, hvis den vandes 2-3 gange, i vinterperioden kan den dog nøjes med én enkelt gang om ugen. 

Sukkulenter (Succus)

Sukkulenter er både perfekte til badeværelset og til den uerfarne planteejer, da de gør sig godt i varme omgivelser og ikke kræver megen pasning. Man skal ikke være påpasselig med, hvor de placeres, da de ikke skal beskyttes mod hverken direkte sollys eller varme fra radiatorer. Det kan dog være en god idé at lade dem stå i et køligt rum over en kort periode i løbet af vintermånederne.

Vanding: De hårdføre sukkulenter har det bedst, hvis man lader dem tørre ud mellem vandingerne. Så vand dem én gang om ugen.  

Hængefigen (Ficus pumila)

Hængefigenen er især populær på badeværelsets hylder og reoler, hvor plantens grønne grene kan hænge løst fra. Man skal dog passe på med at sætte den i vindueskarmen, da den ikke tåler direkte sol og derfor har det bedre i skyggen.
Hjerte-filodendron (Philodendron scandens): En anden plante, der også egner sig til badeværelsets hylder og reoler, er hjerte-filodendronen, grundet dens hængende ranker. Men det er samtidig en klatreplante, der også er flot, når den smyger sig om eksempelvis en bambus- eller mospind. Den klarer sig både i sol og skygge, og den skal derfor ikke flyttes efter årstid.  

Vanding: I sommerhalvåret skal den vandes 2-3 gange om ugen, men i vinterperioden er den mindre krævende og skal kun have vand én gang om ugen. Vær dog opmærksom på, at planten ikke tørrer ud. 

Svigermors skarpe tunge (Sansevieria trifasciata)

Trods plantens tilnavn er denne plante nem at have med at gøre. Ja, faktisk er den en af de mest medgørlige stueplanter. Den kræver hverken grønne fingre eller omhyggelighed, men placér den gerne i vindueskarmen, så den både i vinter- og sommerperioden får direkte sollys.

Vanding: Den vandes sjældent, så jorden udtørres mellem vandingerne – om sommeren én gang ugentligt, og om vinteren én gang hver 3. uge. Giv den gerne vand i underskålen, da planten ellers risikerer at rådne.  

Orkidé (Orchidaceae)

Orkidéer er tropiske planter, der har det bedst, når luftfugtigheden er høj, og derfor er planten god til badeværelset. Navnlig orkidéslægten ’phalaenopsis’ er særlig velegnet, da den samtidig er nem at passe og ikke kræver megen pleje. Så selvom den yndige orkidé er særdeles populær i stuen, kan den også nydes på badeværelset. 

Vanding: Orkidéen skal vandes én gang om ugen, og man bør undgå sjatvandinger. Vandingen foregår ved, at potten sænkes i vand og bliver gennemvædet. Derefter lader man vandet løbe fra og sætter orkidéen tilbage i urtepotteskjuleren. 

Fiskebensplante (Maranta leeconeura)

Luftfugtighed er lige noget for fiskebensplanten, der stammer fra tropiske egne. Den egner sig bedst i skyggen og tåler ikke direkte sollys, bortset fra i de mørke måneder, hvor den skal have så meget naturligt lys som muligt. Som det måske fremgår, er det en af de mere krævende planter, men følger man dens behov, er det både en flot og anderledes plante at pryde badeværelset med. I øvrigt ruller den sine blade sammen om natten.  

Vanding: Det er en særdeles tørstig plante, der helst skal vandes 2-3 gange om ugen – dog mindre i vinterperioden.  

Guldpalme (Dupsis lutensis)

Det kræver plads at have guldpalmen stående, for den kan både vokse sig høj og bred. Til gengæld kræver den ikke megen pleje, og så kan den leve på badeværelser, hvor der er mangel på lys. Guldpalmen er sig særligt egnet, da den er en af de planter, der renser luften for skadelige stoffer og bidrager til et godt indeklima. 

Vanding: Vand gerne guldpalmen 1-2 gange om ugen.  

Væddeløber (Chlorophytum comosum)

En plante, der både egner sig til mørke og lyse badeværelser, er væddeløberen. Det er generelt en nem plante at have med at gøre – både i forhold til omgivelser og hvad angår pleje. De hvidbrogede blade har dog en tendens til at blive en anelse brune i spidserne, hvis den bliver meget tør – i så fald er det en god idé at overbruse den.

Vanding: I sommerperioden skal væddeløberen have rigeligt med vand regelmæssigt, men jorden må gerne blive tør indimellem vandingerne. I vintermånederne skal den dog vandes knap så meget. 

Kinesisk pengetræ (Pilea peperomioides)

Planten kaldes også ’tallerkenplante’ og ’elefantøre’ grundet dens cirkelformede blade. Placér den gerne i naturligt lys, men undgå for megen direkte sol og varme radiatorer.

Vanding: Man skal være opmærksom på med denne plante, at man ikke overvander, da det kan gøre bladene triste og matte. Det anbefales derfor, at man ikke sjatvander den flere gange om ugen, men giver den rigeligt med væske én gang, for derefter at lade den tørre helt ud mellem vandingerne.

Hjerte-filodendron (Philodendron scandens)

En anden plante, der også egner sig til badeværelsets hylder og reoler, er hjerte-filodendronen, grundet dens hængende ranker. Men det er samtidig en klatreplante, der også er flot, når den smyger sig om eksempelvis en bambus- eller mospind. Den klarer sig både i sol og skygge, og den skal derfor ikke flyttes efter årstid. 

Vanding: Hjerte-filodendronen skal gerne vandes to gange om ugen i sommerperioden, mens den om vinteren kan nøjes med vand én gang om ugen.