10 gratis fornøjelser på Lolland og Falster

Oplev Dodekalitten, eller besøg badeanstalten på Bandholm Havn. På Lolland og Falster er der masser af muligheder for billige eller gratis oplevelser, når hele familien er på sommerferie

Fejø Mølle

På Fejø Mølle kan man komme på besøg ganske gratis. Man kan nyde medbragt mad og drikke, og man kan også købe Mølleøl, kaffe og Møllelagkage i Møllebutikkens åbningstid. Hvis man skal op og se Mølleriet, som er funktionsdygtigt og kan male mel, kan man lægge en 10’er, som går til vedligeholdelse af Møllen.

I løbet af sommeren er der en række gratis arrangementer, blandt andet Dansk Mølledag d. 20. juni og Møllens fødselsdag d. 25. juli. 

Åbent lørdag og søndag kl.13.30-16.30 i juni. Alle dage kl.13.30-16.30 i juli. Alle dage kl.13.30-16.30 1. august til 15. august. Lørdag og søndag kl.13.30-16.30 16. august til 30. september. 

Læs mere om Fejø Mølle 

Saxenhøj Økologisk Besøgsgård og gårdbutik

Ved Sakskøbing på Lolland ligger Saxenhøj, som både byder på en besøgsgård og en gårdbutik.

Landbruget bliver drevet af personalet sammen med mennesker med sociale og psykiske handicaps, og på gården er der både køer, heste, geder, får, frilandsgrise, ænder, æsler, påfugle, kaniner og kanariefugle. Gæster er velkomne til selv at gå rundt på besøgsgården, og kommer man i gårdbutikkens åbningstid, kan man købe lokalt dyrkede grøntsager, og børnene kan være heldige at få en træktur på gårdens ponyer, hvis man spørger personalet. På Saxenhøj er også et læderværksted og IT-værksted samt gartneri, så tag familien og en madkurv med og nyd omgivelserne og oplevelserne. Læs mere om Saxenhøj her.

Besøgsgården har åbent mandag til torsdag kl. 8-15 og fredag kl. 8-12. Grupper kan forudbestille en gratis rundvisning på gården. 

Bandholm Badeanstalt

Hop i bølgen blå på havnen i Bandholm på Lollands nordkyst.

En lille badeanstalt giver mulighed for omklædning, og der er adgang til vandet på en 20 meter lang, skrå strækning på molen. Er du mere til sandstrand, er Marielyst Strand på Falsters østkyst flere gange kåret til Danmarks bedste strand.

Færgen til Askø lægger til lige ved badeanstalten.



Læs mere om Bandholm Badeanstalt

Læs mere om Marielyst Strand

Femern Infocenter 

Besøg Femern Infocenter i Rødbyhavn, og bliv klogere på, hvordan verdens længste sænketunnel, Femern-tunellen, på 18 km fra Rødbyhavn til Puttgarden bliver til. Du har mulighed for at komme i direkte dialog med dem, der arbejder på projektet, og få svar på spørgsmål om broen.

Udstillingscentret på Havnegade 2 i Rødbyhavn har åbent i hverdagene kl. 8-17 og weekenden kl. 11-16. 

Fra udsigtsplatformen på Gl. Badevej kan du se ud over området og danne dig et overblik over, hvordan det hele kommer til at se ud. 

På tur ved Maribosøerne

Ved de 4 Maribosøer flyver mange forskellige fuglearter rundt og kigger ned på en rig flora. Naturpark Maribosøerne er kendt for sit overdådige liv blandt planter og dyr. Du har blandt andet mulighed for at se havørne og fiskeørne. Der er opsat borde og bænke rundt omkring i naturparken, så det er en oplagt dagstur til fods, men der er også mulighed for at klare det hurtigere på cykel – og sågar i bil.

Læs mere om Maribosøerne her:

Sydstenen på Gedser Odde

Stå på Skandinaviens sydligste punkt med udsigt til resten af Europa. Stenen menes at være 1 milliard år gammel.

I Gedser ligger Sydstenen i sin atriumgård, hvor du også finder en af militærets lytteposter fra den kolde krig, der i dag er omdannet til udstillingssted. Her er både mulighed for at lære mere om Gedser Oddes unikke natur, fugleliv, geologi, stedets historie og om havvindmøllerne eller selv gå på opdagelse på Gedser Odde.



Læs mere om Gedser Odde

Halsskov Vænge 

Halskov Vænge er en af landets bedst bevarede fortidsmindeskove. På trods af sin beskedne størrelse, rummer skoven hele 6 stendysser og 72 gravhøje. Den store samling af fortidsminder giver skoven en helt særlig stemning, som kalder på ærefrygt og eftertænksomhed. Skovens 6 stendysser er bygget af bønder i bronzealderen for cirka 5500 år siden.

Halskov Vænge har sit eget lille museum, hvor man kan se, hvordan gravhøjene og stendysserne ser ud indvendigt. Der er også et madpakkehus, hvor du kan nyde din hjemmebragte madpakke samt en bålplads til varme og hygge.

Læs mere her

 Stovby Glaspusteri

Stovby Glaspusteri er et åbent, arbejdende værksted, hvor alle er velkomne til at komme og se, hvordan de smukke brugsting tager form. Line B. Jacobsen fremstiller blandt andet vinglas, lysestager, fade, vaser og skåle i eget design. De færdige glas bliver til ved at forme 1140 grader varmt glas, hvorefter de nedkøles i en køleovn i 12-14 timer.

Se glaspusteriets åbningstider 

Fuglsang Have og Skejten

I Guldborgsund på Lolland ligger Fuglsang Have, der hører til Fuglsang Herregård. Haven blev anlagt i anden halvdel af 1700-tallet af gartneren Johan Ludvig Mansa, der dengang var ansat på gården. I dag kan man gå en tur i haven og se skovsøer, alleer, sjældne træer, stengærder og buske, som er bevaret siden den oprindelige anlæggelse af haven. Er man heldig, kan man se guldfisk og sølvkarusser i voldgraven, der omgiver Fuglsang Herregård. 

En sti fører fra haven til Skejten, et fredet engområde, hvor man kan vandre, spise medbragt frokost på udsigts- og spisepladser og nyde udsigten over det vilde naturområde. 

Læs mere om Fuglsang Have og Skejten her

Dodekalitten

På en lollandsk mark med udsigt til Smålandshavet skaber et syngende monument associationer til Stonehenge i England. Monumentet, der går under navnet Dodekalitten, er 12 stenstøtter, hver 7-8 meter høje. De øverste 2 meter er udhugget som hoveder, der alle vender mod centrum af en cirkel med 30 meter indvendig diameter. I monumentet er indbygget et lydanlæg, som lader rumlig elektroakustisk sang og musik klinge inde i cirklen året rundt.

Læs mere om Dodekalitten