10 gratis fornøjelser i Nordtyskland
Koncentrationslejr Ladelund
Lige syd for den danske grænse lå koncentrationslejren Ladelund, som spillede en væsentlig rolle i Hitlers forsvarsplaner. Ladelund var udspringspunktet for Friesenwall, som skulle være en gigantisk grøft langs kysten i tilfælde af et allieret angreb.
Resterne af Friesenwall kan stadig ses i Ladelund, ligesom du kan besøge dokumentationscentret ved landsbyens kirke og læse om koncentrationslejrens historie.
Læs mere om Ladelund her
Dannevirke
Dannevirke er et nøje planlagt system af forsvarsværker, der blev lavet i vikingetiden for at forsvare Danmark mod fjender fra syd. Forsvarsværkerne blev sidste gang brugt i krigen i 1864.
Resterne af voldene kan stadig ses, og nogle er siden genopbygget, og Danmark og Tyskland samarbejder i øjeblikket for at få Dannevirke optaget på UNESCO's verdensarvsliste, da det anses for Nordens største fortidsminde.
Du kan besøge Danewerk Museum nær Schleswig, hvor voksne kommer ind for 3 euro, mens børn koster 1.
Ellenborgen, Sylt
Ellenbogen er Sylts nordligste punkt og giver dig en fantastisk udsigt ud over klitterne og havet, hvis du vælger at tage turen derud. Transport til Sylt er ikke gratis, men hvis du alligevel skal til øen, er Ellenbogen et godt sted at besøge.
Turen til Ellenbogen foregår på privat vej, og der afkræves en mindre afgift for biler, mens cyklister og fodgængere kan tage derud gratis.
Friedrichsstadt
Friedrichsstadt er en by fra starten af 1600-tallet, som den dag i dag indeholder masser af historiske huse og kirker.
Byen er opført efter nederlandske principper med masser af kanaler og retvinklede gader, og den var en af de meget få byer, der havde religionsfrihed gennem historien, og den indeholder derfor mange kirker fra forskellige trosretninger.
Byen byder på mange billige og historiske vandringer med blandt andet vægtere, der fortæller om byens bygninger. Du kan også tage en kanalrundfart, hvis du er mere til vandet.
Geltinger Birk
Nordøst for Gelting ligger det største naturreservat i Schleswig-Flensburg-distriktet. Geltinger Birk er 773 hektar stort og byder på uspoleret natur med masser af forskellige dyrearter.
Siden 2002 har der gået vilde heste og højlandskvæg, som minder om, hvordan naturen havde set ud uden menneskelig indblanding.
Kieler Woche
I slutningen af juni forvandles Kiel til en folkefest blandet op med regatta. Sejlbåde lægger til land i den historiske havneby, og centrum af byen bliver bilfri, så der er mulighed for at opleve byen uforstyrret.
Ugen fejres med musik, mad og aktiviteter for både børn og voksne, som ofte er gratis. Samtidig skal man heller ikke underkende muligheden for at kigge på store træskibe samt de andre mastodonter, der lægger til i Kiels havn.
Sankt Peter-Ording
I Sankt Peter-Ording finder du strand, så langt øje rækker, og med lave vandstande og hvidt sand kan du lade ungerne løbe rundt, som de lyster.
Ikke mindre end 12 kilometer strækker stranden sig og indbyder både til badeture i sommerhalvåret, men også en gylden mulighed for at pakke dragerne i rygsækken og mærke vinden trække i snorene.
Sankt Nikolai Kirche
Sankt Nikolai Kirke er hovedkirken i Flensborg og stammer fra 1400-tallet, hvor kirken blev opført oven på en allerede eksisterende kirke.
Kirken gør meget ud af at være åben for alle, og der er gratis adgang til kirken alle ugens dage, hvor du kan opleve det meget gamle inventar og imponerende skib med fint lysindfald gennem søjlerne.
Kirken anbefaler selv at tage en tur om aftenen, hvor lysindfaldet skulle være endnu flottere grundet den dæmpede belysning udefra.
Glücksburg Schloss
Glücksburg Slot er bygget af den danske Hans den Yngre i slutningen af 1500-tallet, og det står i dag åbent for offentligheden.
Der er rig mulighed for at kigge sig omkring i det smukke bygningsværk, der også indeholder museum, hvor overlapningen mellem dansk og tysk historie viser sig.
Der er mulighed for en guidet tur for børn, hvor alle spørgsmålene kan blive besvaret. Det koster dog 3 euro. Entreen er 7 euro for voksne og 3 euro for børn.
Sankt Petri Dom
Sankt Petri Domkirke i Schleswig er opført i 1030 og indeholder mange bemærkelsesværdige historier og arkitektoniske finesser.
Domkirken har været genstand for mange historier, og en af disse er blandt andet, at den danske Abel af Danmark skulle spøge i kirken efter sin død. Derfor tog man hans lig op og nedsænkede det i et mosehul ved Gottorp.









