10 gode råd om madpakker til børn

Det kan være en udfordring at lave den sunde madpakke til børnene, og dernæst at få dem til at spise den. Marie Steenberger er diætist og har bl.a. arbejdet som ernæringsekspert på børneprogrammet GO!, og hun har været madmor i en børnehave. Hun ved, hvordan man får de små til at elske den sunde madpakke.

Planlæg gerne madpakken i god tid

Planlæg, eller lav madpakken dagen før. Det er lettere at lave en sund madpakke, når man laver den i ro og mag, for eksempel når børnene sover.

Madpakken skal have 5 vigtige ingredienser

En madpakke skal bestå af 5 ingrediens-grupper. Hvis du bruger en ingrediens per gruppe, får børnene en sund madpakke, der lever op til de otte kostråd.

  • Grønt - gnavegrønt, salat eller pålæg
  • Brød - helst rugbrød eller groft brød
  • Pålæg - kød, ost eller æg
  • Fisk - mindst ét slags fiskepålæg
  • Frugt - det friske og søde

Skriv madpakken på indkøbslisten

Vi spiser, hvad vi køber. Lav en indkøbsliste og husk at tænke på de fem ingredienser. Sørg for, at der altid er forskelligt pålæg i køleskabet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Udfordr klapsammen-maden

Gør det sjovt for barnet at spise. Tag for eksempel et spyd, og lav en sandwich på spyd. Brug for eksempel rød peber, agurk, ost og rugbrød. Skær det hele i store tern og før det på spyddet en af gangen. Lav en wrap og skær den over i to halve. Lad barnet fylde pitabrød med fyld fra små pakker.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Appetitvækkende indpakning

Gør madpakken til en gaveæske. Læg de forskellige ingredienser i små plasticbokse, eller pak det ind i madpapir med en lille sløjfe omkring.

Brug groft brød

Vælg groft brød, og skær gerne tykke skiver eller lav klap-sammen. Så udgør brødet en god del af frokosten. Vælg brød med seks gram kostfibre pr. 100 gram.

Brød med former

Stik brødet ud med kageformer i forskellige sjove former. Lav bamsehoveder, dødningehoveder, runde former, trekantede former eller hjerter.

Husk det grønne drys

Pynt altid maden med grønt, eller læg det grønne under pålægget. På den måde sikrer du dig, at barnet får så meget grønt som muligt i madpakken. Brug avocado som smør, læg agurkeskiver, rød peber eller tomat under pålægget. Du kan også lave mos af kogt gulerod eller broccoli og bruge det i stedet for smør.

Ingen slik i madpakken

Undgå slik, kage eller chokolade, men tilfredsstil barnets søde tand alligevel. Skær forskelligt frugt i tern, og læg dem i en lille boks for sig. Drys eventuelt med kanel, eller lav en topping af kvark eller mager yoghurt rørt med vaniljesukker.

Fisk er vigtigt

Sørg for at barnet får fisk. Brug en lille bøtte eller plastbæger med låg til for eksempel tunfisk, marineret sild eller makrel i tomat. Vær sikker på, at låget er tætsluttende. Du kan også lave rigeligt med fiskefrikadeller til aftensmad og give barnet det med i madpakken dagen efter.