Sådan overholder du nytårsforsættet

På med løbeskoene, kvitte tobakken eller være en bedre kollega. Et nyt år er for mange en anledning til at starte på en frisk. Uden dårlige vaner. Samvirke og Torben Wiese, forfatter til bogen »Bryd vanen og nå dine mål«, guider dig til et succesfuldt nytårsforsæt.

Man skal nå sit mål, fordi man ønsker at ændre noget ved sig selv.

Vaner sparer hjernen energi

Vaner sparer hjernen for energi, fordi det mindsker antallet af valg, den skal forholde sig til. Ved altid at drikke sort kaffe, behøver hjernen ikke at bruge energi på at overveje, når du bliver stillet over for valget mellem kaffe eller te og med eller uden mælk. Alle sådanne indgroede valg letter os for nogle dilemmaer i hverdagen og er med til at skabe vaner, forklarer Torbien Wiese, der er foredragsholder og forfatter til bogen »Bryd vanen og nå dine mål«.

Sæt et mål

Det første man skal gøre, er at sætte sig et mål og definere det klart for sig selv. Det kan for eksempel være, at man vil se mindre fjernsyn, motionere mere eller være et mere optimistisk menneske.

»Det kan faktisk være svært for mange at sætte et mål, fordi det er svært at se sig selv udefra,« siger Torben Wiese. 

Se muligheder og fordele ved at ændre din vane

Når man har sat sig et mål om at bryde en vane, kan man bruge slutresultatet som motivation for at komme derhen. Hvis man vil se mindre fjernsyn, kan man have som motivation, at man i stedet begynder at dyrke motion, kommer til at se bedre ud i sit tøj, bliver sundere og får mere selvtillid. Effekten og resultatet af at overholde sit mål, kan bruges som drivkraft og motivation, når det bliver svært og fjernbetjeningen kalder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær bevidst om konsekvenserne

Hvis det ikke er nok motivation at forestille sig de gode resultater, kan man ty til konsekvenserne. 

»Jeg oplever også, at alvoren først går op for nogle mennesker, hvis de tydeligt kan se konsekvenserne for sig. Hvis de for eksempel får at vide, at hvis du ikke ændrer din vane, har du kun x antal år tilbage at leve i. Det er ærgerligt, hvis man først ændrer en vane, når det er af nød. Det er individuelt, om man har brug for konsekvenserne eller resultaterne som motivation. Jeg kan bedst lide tanken om, at man forestiller sig de gode ting, man kan opnå ved at bryde sin vane,« siger Torben Wiese. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad er det mindste du kan gøre i dag?

Virker det hele uoverskueligt og som en lang sej kamp at komme i gang? Torben Wiese råder til, at man spørger sig selv: Hvad er det mindste, jeg kan gøre i dag for at nærme mig målet? Hvis du har købt løbeskoene, men de bare står i entreen og giver dig dårlig samvittighed, kan du starte med at tage skoene på og gå rundt derhjemme. Så har du allerede gjort én lille ting, der har bragt dig nærmere målet. Og når du har stillet dig selv spørgsmålet tilstrækkeligt mange gange og gjort mange små ting, har du pludselig en dag gået eller endda løbet en tur i skoene.

Mind dig selv om målet

Bliv ved med at minde dig selv om målet. I starten skal man måske minde sig selv om målet 30 gange om dagen. Næste dag er det måske kun 20 gange. Og til sidst bliver det en selvfølgelighed for dig at tage en gulerod i stedet for en marsbar. 

»Det er vigtigt at minde sig selv om, at man har et mål, man vil opnå. Skriv det for eksempel på post-it sedler til dig, så du bliver mindet om det,« siger Torben Wiese.

Beløn dig selv

Aftal med dig selv, hvordan du skal belønnes, når du har overholdt dit løfte i en bestemt periode. Det kan være ved at købe noget, du længe har ønsket dig eller tage på en weekendtur. På den måde har man noget at se frem til.

Fortæl ikke omgivelserne om dit nye jeg

»Min erfaring er, at det ikke er godt at fortælle alle omkring sig, at man er i gang med at ændre en vane. Hvis man fortæller alle, at man vil løbe et maraton, vil alle sige, at man er sej uden, at man har gjort noget som helst endnu. Det er dejligt, men man har slet ikke fortjent rosen. Man har kun taget beslutningen, og mange er bedre til at tage en beslutning, end de er til at føre den ud i livet,« siger Torben Wiese, men vedkender, at det modsat kan virke som en motivation, hvis man er forpligtet over for nogen til at overholde sit mål.

Man skal nå sit mål, fordi man ønsker at ændre noget ved sig selv

»Det handler om at finde ud af, hvad der virker bedst for den enkelte. Men man skal jo ikke lægge en plan for at tilfredsstille andre eller for undgå at blive til grin. Man skal nå sit mål, fordi man ønsker at ændre noget ved sig selv,« siger Torben Wiese.

Erstat den dårlige vane med noget andet

Det er en god idé at planlægge, hvad man skal erstatte sin gamle vane med. Hvis man for eksempel vil kvitte tobakken, kan man aftale med sig selv, hvad man skal gøre, når trangen til en cigaret melder sig.

»Det kan være at kysse sin kæreste, tage et glas vand, ringe til en veninde, gå en tur eller tage et koldt brusebad. Det skal helst være noget sundt, for ellers bliver man bare afhængig af marsbarer i stedet, og så har man et nyt problem,« siger vanebryderen.

Læs mere om