Sådan klipper du kløer på din hund

Langt de fleste hunde har behov for med jævne mellemrum at få kløerne klippet. Her kan du se, hvordan du klipper, uden at din hund lider overlast.

Får du ikke klippet kløer på din hund, kan de brække af og give hunden smerter

Hundens kløer skal klippes

Det er vigtigt at klippe kløer på din hund, for hvis de bliver for lange, kan det gøre ondt på hunden at gå på dem, og risikoen for, at kløerne brækker og giver hunden smerter, bliver høj.

Brækker en hundeklo tæt på nerven, kan det blive nødvendigt helt at fjerne den hos dyrlægen. Så er det alt andet lige billigere selv at klippe dem.

Pas på din hunds kløer

I hundes kløer er både blodkar og nerver. Derfor skal du være varsom, når du klipper dem, da det er meget smertefuldt for hunden at få klippet i nerverne.

Har din hund lyse kløer, kan du i god belysning se nerver og blod i kløerne og dermed lettere undgå at klippe i dem.

Har din hund derimod mørke kløer, og er du i tvivl om, hvor meget du skal klippe af, er det bedre at klippe små stykker af ad gangen, indtil kløerne har den rette længde.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vildtkloen bliver vildt lang

Da hunde levede i naturen, før mennesket gjorde dem tamme, sled de naturligt kløerne ned. Det er de færreste hunde, der i dag slider kløerne nok på egen pote, og særligt de såkaldte vildtkløer, som sidder på indersiden af forbenene, har tendens til at blive meget lange, da de ikke rører jorden.

Nogle raser har også ulvekløer, som sidder tilsvarende på bagbenene. Disse skal ligeledes klippes med jævne mellemrum.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Den rigtige længde på hundekløer

Når din hund står, skal kløerne ikke røre gulvet. Går kløerne imod, er de for lange. Det gælder selvfølgelig ikke ulve- og vildtkløer, som sidder højere.

Brug en rigtig klosaks

Når du klipper kløer på din hund, skal du bruge en rigtig klosaks, som passer til din hund, og eventuelt et middel, som kan stoppe blødning, hvis du kommer til at klippe for meget af. Spørg din dyrlæge, hvilken saks netop din hund skal bruge.

Væn hunden til at få klippet kløer

Når du skal vænne din hund til at få klippet kløer, er det en god idé at starte med bare at undersøge poterne. På den måde vænner hunden sig til, at der ikke er noget farligt i, at du tager fat i dens poter og kløer. 

Når hunden trygt lader dig undersøge poterne, kan du begynde at klippe kløerne. I begyndelsen kan det være, du skal nøjes med at klippe en eller to kløer ad gangen, så det ikke bliver for lang en seance for din hund.

Er hundens kløer meget lange

Når hundekløer vokser, følger nerverne og blodkarrene med en del af vejen. Derfor kan det godt være, at du skal klippe lange kløer over flere omgange. Når man klipper op til nerven, vil den nemlig trække sig længere tilbage, hvorfor du så kan klippe endnu et stykke af og så fremdeles.

Du kan se, at du skal holde inde med klipningen, når der kommer en sort prik til syne i midten af kloen.

Læs mere om