Sådan deler I børnene, når I skal skilles

En succesfuld deleordning kræver, at forældrene tager højde for deres barns personlighed, alder og tilknytning til sin mor og far, siger psykolog Margrethe Brun Hansen.
Dreng kigger på papirklip

Tving ikke barnet til at vælge mellem mor og far. Det kan skabe loyalitetskonflikt hos barnet, siger Margrethe Brun Hansen.

Deleordningen skal passe til jeres barn

En skilsmisse medfører tit en aftale om, hvordan I deler børnene. Nogle forældre foretrækker at dele børnene, så de har dem lige meget hver, andre foretrækker at den ene forælder nøjes med at have børnene i weekenderne. Andre igen vælger at lade børnene bo i huset, så det er mor og far, der flytter ind og ud på skift. 

“Spørgsmålet om, hvordan deleordningen skal tage sig ud, er en individuel sag, og der er ikke noget rigtigt og forkert. Så længe deleordningen altid tager udgangspunkt i barnets behov,” siger psykolog Margrethe Brun Hansen.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Se på barnets alder og personlighed 

For at vurdere, hvad der er bedst for jeres barn, råder Margrethe Brun Hansen til først og fremmest at tage barnets alder i betragtning. Børn i alderen 0-3 år har brug for stabilitet, tryghed og forudsigelighed og er på grund af amningen naturligt tættere knyttet til deres mor. Derfor kan en 7:7-ordning være kompliceret i de første år af barnets liv, fordi den kan skabe rodløshed hos barnet.

Når jeres barn er ældre, skal I også tage hensyn til barnets personlighed. Er der tale om et sårbart barn, der har svært ved forandringer, eller et robust barn, der har nemt ved at tilpasse sig? Jo mere sårbart barnet er, jo sværere kan det være for barnet at flytte meget mellem forældrene, siger Margrethe Brun Hansen.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lad barnet bo hos den af jer, barnet er mest knyttet til 

Endelig spiller relationen til forældrene også en afgørende rolle for, hvilken type deleordning, I bør vælge. Er barnet eksempelvis tættere knyttet til far end mor, er det oplagt at barnet bor hos sin far det meste af tiden. Her er det vigtigt, at I ikke presser jeres barn til at skulle vælge mellem mor og far, men i stedet accepterer, at børn sjældent er lige knyttet til begge forældre. 

“Hvis I ønsker, at dele barnet mere lige imellem jer, skal de dybe relationer først bygges op, og det tager tid,” siger Margrethe Brun Hansen og peger på, at barnet kan føle sig utryg ved at skulle besøge den anden forælder, hvis tilknytningen til den pågældende forælder er svag.

Tænk fleksibilitet ind i jeres deleordning

Selvom I aftaler en deleordning, skal der være mulighed for fleksibilitet. Du kan eksempelvis godt “låne” dit barn en dag uden for din egen periode eller aftale med dins eks at forlænge weekenden med dit barn, hvis barnet har lyst til det. 

Det er også vigtigt, at deleordningen ikke går ud over barnets sociale liv. Hvis weekenden hos far karambolerer med en børnefødselsdag hos én fra barnets klasse, skal I være lydhøre over for barnets ønske og ikke tage det personligt. Det gælder også på den lange bane: 

“En deleordning behøver ikke være noget, der kører livet ud. Den kan sagtens ændre sig, og det ser jeg meget hos teenagere, der selv begynder at vælge, hvor de vil bo. Der er ikke noget, der er stationært,” siger Margrethe Brun Hansen.