Er det sundt at spise creme fine i stedet for piskefløde?

Indeholder creme fine noget, der er usundt, eller skal jeg vælge den til tærten?
?

Jeg er fristet af at bruge creme fine til piskning, når jeg skal lave tærter, fordi den kun indeholder 19 procent fedt mod piskeflødens 38 pct. Men hvad usundt er der ved produktet?

Kirsten Børgesen, København

Svar fra Per Brændgaard

Der er flere ernæringsmæssige fordele ved at erstatte piskefløde med creme fine til piskning – især hvis du plejer at spise meget piskefløde. Som du selv har opdaget, indeholder creme fine 19 g fedt pr. 100 g, mens piskefløde indeholder 38 g. Så du sparer en del fedt, hvis du skifter produkt uden at øge mængden. Forskellen ses også i kalorieindholdet, hvor creme fine indeholder 190 kcal pr. 100 g, mens piskefløde indeholder 360 kcal. Kaloriebesparelsen svarer til et vægttab på 1,4 kg i løbet af det første år, hvis du plejer at spise en mellemstor portion flødeskum på en tærte tre gange om ugen. Creme fine indeholder også mindre af det usunde, mættede fedt, der øger LDL-kolesterol.

Der er ikke noget decideret usundt ved creme fine. Det eneste problem ved den slags light-produkter er, at man ubevidst kan komme til at spise mere af det end af det sædvanlige, fuldfede produkt. Hvis mængden stiger, forsvinder de ernæringsmæssige fordele. Det ser ud til, at light-produkter aktiverer automatiske tanker som f.eks. ”Når jeg spiser light flødeskum, så kan jeg spise mere af det.” Men det er ikke en naturlov, at mængden skal stige. Du skal bare være opmærksom på light-fælden, når du skifter over.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.