Sådan styrker du dit barns knogler

Der er nok at tænke på, når det kommer til at forebygge fremtidige skavanker hos dine børn. Vidste du, at osteoporose, bedre kendt som knogleskørhed, også skal forebygges i de unge år?

Optagelsen af kalk er en vigtig faktor for stærke knogler, men kalk alene kan ikke gøre det.

Tænk på det tidligt

Det er nok de færreste teenagere, der tænker på, at de skal huske at styrke deres knogler, så de undgår knogleskørhed senere i livet, men det er i teenageårene, at knoglerne skal opbygges.

»Dine knogler har 2 faser. En fase, hvor man sparer op, som løber indtil 25-30 år, og en fase hvor man bruger, hvad man har sparet, som er resten af livet,« siger Lars Hyldstrup, der er overlæge med speciale i osteoporose på Hvidovre hospital.

Det er især i starten af puberteten fra 10-15 år, at størstedelen af knoglemassen skal opbygges. Derfor er det også vigtigt, at man giver knoglerne de rigtige forudsætninger.

Der er endnu ikke lavet undersøgelser, der følger individer gennem hele livet, men amerikanske undersøgelser peger på, at en forøgelse af knoglemassen på 10 % i barndommen, kan udskyde osteoporose med op til 13 år.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Dyrk sport

For at knoglerne kan opbygges, skal de belastes. Et stillesiddende barn vil ikke opbygge nær så meget knoglemasse, som hans fodboldspillende kammerat. Derfor er det vigtigt, at børnene bliver aktiveret gennem sport.

»De gode sportsgrene er dem, hvor vi arbejder mod tyngdekraften med spring og uregelmæssige bevægelsesmønstre, som boldspil og ketsjersport. De mindre gode sportsgrene er bl.a. cykling og svømning, hvor kroppen bevæger sig i en nærmest vægtløs tilstand,« siger Lars Hyldstrup.

Det er vigtigt at understrege, at cykling og svømning ikke er dårlige, men bare mindre gode til at styrke knoglerne. Det kan være fornuftigt at supplere disse sportsgrene med noget boldspil eller lignende, så knoglerne får belastning. 

»Det ekstreme eksempel er jo astronauter, som opholder sig i vægtløs tilstand over længere tid. Her rasler knoglemassen af dem,« siger Lars Hyldstrup.

Hold de gode takter

Selvom den største fokus ligger i de unge år, er der også ting, der er vigtige senere hen.

Hold dig aktiv, så knoglemassens forringelse bliver holdt på afstand længere tid.

Undgå rygning og alkohol i store mængder, da det skader de knogleopbyggende 

Spis mejeriprodukter

En anden vigtig faktor er kalk. For at knoglerne kan opbygges ordentligt, har de brug for kalk. De bedste kalk-kilder er mejeriprodukter. 

Et barn i puberteten skal have omkring 1500 mg. kalk om dagen. En liter mælk, uanset fedtprocent, indeholder cirka 1200 mg. kalk, som kan suppleres med andre mejeriprodukter.

Er mælk eller ost ikke lige sagen, kan et kalktilskud også fungere. Det vigtigste er, at kroppen får kalk nok til at klare opgaven.

Kom ud i solen

Kalk alene kan dog ikke gøre det. At få slukket computeren og komme ud i solen, er mindst lige så vigtigt. Kalk kan nemlig ikke optages ordentligt uden D-vitamin.

»D-vitamin hjælper med at optage kalken. At få kalk uden at få D-vitamin svarer lidt til at servere en suppe uden en ske. Mangel på D-vitamin er desværre reglen frem for undtagelsen i den danske befolkning,« siger Lars Hyldstrup.

D-vitamin kommer især fra solen og fra fed fisk og kan også fås som tilskud. Selv om sol i for store mængder kan have grimme konsekvenser, som solskoldninger og hudkræft, er det vigtigt at huske på, at det skal være en balancegang.

»Det er vigtigt at huske på, at børn skal have sol. De skal selvfølgelig beskyttes, så de ikke bliver skoldet, men solen er den vigtigste faktor i optagelsen af d-vitamin.«

Læs mere om