Myte: Den yngste er autonom og bliver den eksperimenterende

Der findes mange myter om søskenderelationer, og selv om flere af dem sikkert kan afskrives, er der måske noget om snakken. Passer det eksempelvis af den yngste i søskendeflokken gør oprør?

Når sproget gemmer på ideer om de forskellige pladser i søskende flokken, så er der sikkert noget om det i visse situationer. men det er ikke en lov.

Familien indeholder altid myter

Jane Bykær er familieterapeut og har set flere afskygninger af familierelationer end de fleste. Hun kender godt myten om, at den yngste er autonom, men hun er ikke overbevist om, at der altid er noget om snakken.

»Det er vigtigt at understrege, at familien er myternes felt. Når sproget gemmer på ideer om de forskellige pladser i søskende flokken, så er der sikkert noget om det i visse situationer. men det er ikke en lov. Det gælder ikke generelt.« 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Den yngste kan også være den låste

Hun peger i stedet på, at det sproglige udtryk giver en grobund for myten. Fordi udtrykket eksisterer, vil man formentlig også blive mere opmærksom på tendensen, hvis det viser sig at være rigtigt.

»Når udtryk som "den yngste er den autonome m.fl." eksisterer, er det fordi, de ideer er aflejret i sproget. De trækkes frem og bekræftes eller afkræftes.

Både den ældste og den yngste i flokken kan være ligeså fastlåst af forældrene, som alle de andre. Familier er komplekse størrelser.« 

Læs mere om