MedicinMedicin / Se hele temaet
Samvirke samvirke@fdb.dk

Hver anden dansker oplever bivirkninger

Men sidste år indberettede lægerne kun 4300 tilfælde, og det er alt for lidt, mener eksperter
Af Anders Abrecht og Brigitte Alfter | 1. oktober 2008

Halvdelen af alle danskere har oplevet bivirkninger ved at tage medicin. Det viser en repræsentativ rundspørge blandt personer mellem 18 og 74 år, som analyseinstituttet Zapera har foretaget for Samvirke.

Lige knapt halvdelen har svaret, at de har haft bivirkninger. Det gælder alt fra mavepine og kramper til opkastninger, udslæt, svimmelhed og forstoppelse osv.

Men selv om så mange danskere oplever bivirkninger, modtog Lægemiddelstyrelsen kun ca. 4300 indberetninger fra lægerne i 2007.

Der til kommer omkring 1000 indberetninger direkte fra borgere på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Men de tal er alt for små. Det mener både sundhedsministeren og lægerne selv.

Michael Dupont, der er formand for de praktiserende læger, forklarer, at de få indberetninger skyldes, at lægerne ikke føler, det nytter. »Lægerne skal føle, at det nytter noget at indberette bivirkninger. I dag kan det føles som om, de bare ender i den store skraldespand,« siger Michael Dupont.

Han fremhæver, at Lægemiddelstyrelsen i gamle dage meldte tilbage til lægerne og han mener, at det nuværende system er for bøvlet. »Det tager et kvarter at indberette en bivirkning. Derfor prioriterer vi indberetningen bort, når venteværelset er fyldt.«

OPLYSNING SKRÆMMER PATIENTER. Samvirkes undersøgelse viser også, at mens to tredjedele af patienterne føler sig godt oplyst om bivirkninger, så er en tredjedel ikke tilfredse med de oplysninger, de får.

Michael Dupont mener dog ikke, at lægerne er for dårlige til at informere patienterne om bivirkninger.

»Hvis lægen skulle læse hele bivirkningslisten op, hver gang han ordinerede noget medicin, så blev der ikke spist noget medicin i det her land. Folk skal selvfølgelig oplyses, men der er jo indlægssedler i alle medicinpakninger, selv om mange af dem er misvisende,« siger han.

Bivirkninger kan også være langt alvorligere, end Samvirkes undersøgelse peger på.

EU- Kommissionen regner med, at bivirkninger er den femte hyppigste dødsårsag på hospitalerne, og i Holland har en undersøgelse vist, at der er flere, der dør af bivirkninger uden for hospitalerne, end der er døde i trafikken.

I Danmark anslår Apotekerforeningen, at mindst 35.000 danskere i 2006 blev indlagt som følge af bivirkninger ved medicin.

Samvirke.dk SAMLER PÅ BIVIRKNINGER

På samvirke.dk kan du den næste måned skrive om de bivirkninger, du har oplevet med medicin. Både håndkøbsmedicin og den du har fået på recept. Når måneden er gået, samler vi resultaterne sammen og afleverer dem til eksperterne i Lægemiddelstyrelsen.

SÅDAN GJORDE VI

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Zapera. Der er i alt gennemført 990 CAWI-interview med personer i alderen 18-74 år, i september 2008.

 

 

Læs som PDF:


Artikel side 1
Artikel side 2

Mere om sygdom

Sundhed/Tema

Temaet  Medicin