Det skal du gøre, hvis du har brændt dig

Hvis fingrene er kommet for tæt på kogepladen, vandet hældt over hånden i stedet for over teen, eller benet er kommet for tæt på knallertudstødningen, kan du her se, hvad du skal gøre for at behandle dit brandsår.
Vandhane der løber med rindende vand

Vand er din bedste ven ved brandsår

Behandlingen er simpel

Koldt vand er dit bedste redskab, hvis du har brændt dig. Ikke iskoldt men drikkekoldt. Det renser såret for eventuelle urenheder samtidig med, at det køler huden ned.

Du kan blive ved med vand i lang tid, men når såret er blevet kølet godt ned, og smerten har fortaget sig lidt, kan du gå over til fugtige omslag. Du behøver ikke bruge kolde omslag, men det vil oftest føles mest behageligt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forbrændingsgrader

Førstegradsforbrænding

Berører kun den øverste del af huden, bliver rød og svier. Et typisk eksempel er solskoldning. Denne forbrænding heler som regel op uden ar.

Andengradsforbrænding 

Går igennem alle hudlag, smerter, rødmer, svier og giver hævelse og væskefyldte blærer. Et typisk eksempel er skoldning med varm te eller kaffe. Denne forbrænding kan give ar.

Tredjegradsforbrænding 

Går gennem huden og ned i fedt- og muskelvævet. Her er ingen rødmen eller blærer, men et sår med en sårskorpe, som kan være hvid eller brun. En 3.-grads-forbrænding gør ikke ondt på samme måde som de andre, da nerverne bliver ødelagt. Et typisk eksempel er forbrænding fra åben ild eller kogende vand. Denne forbrænding vil give ar og behandles ofte med hudtransplantation.

 

Læg aldrig noget frossent direkte på såret

Du kan også køle med is eller andet frossent fra fryseren. Læg aldrig noget frossent direkte på såret, men hav et klæde imellem.

Når smerterne er til at holde ud, skal såret have luft. Du må derfor ikke pakke et brandsår ind i bandager.

Mens såret heler, kan du smøre det med antibakteriel salve i en uges tid, men en mild forbrænding kan godt hele på egen hånd.

Lad vabler og sår være i fred

Hvis der opstår vabler i såret, skal du lade dem være.

Lad også være med at kradse i dit sår, mens det heler. Det sænker helingen og kan give ar, når såret er helet op.

En opheling tager omkring 3 uger, men det afhænger af, hvor hurtigt din krop heler, hvor stort et område, der er forbrændt, og hvor grel forbrændingen er.

Milde 1.- og 2.-grads-forbrændinger kan du behandle hjemme, men svære 2.- og 3.- grads-forbrændinger skal du søge læge med.

Kilde: Yamuna Ratnasingham, Læge på Institut for Klinisk Medicin på Aalborg Sygehus

Læs mere om