Bliver gigt værre i regnvejr?

I folkemunde hedder det, at folk med gigt kan mærke, om der er regn på vej. Ingen undersøgelser har dog for alvor kunnet bevise fænomenet.

Mange gigtpatienter oplever fugtigt vejr som slem for deres gigt

»Vi ved, at mange med gigt føler sig påvirkede af, at vejret skifter. Men der er ikke noget entydigt billede af, hvordan de påvirkes. Det vejr, der gør ondt på den ene, kan være godt for den anden. Man kan altså ikke sige, at folk med gigt i knæ eller andre steder får mere ondt i fugtigt vejr, men det er sandsynligt, at nogle vil opleve det sådan,« siger Gigtforeningens direktør, Lene Witte. 

Samvirke bad via Gigtforeningens Facebook-side folk med gigt beskrive deres forhold til vejret. Og mange var især kede af det regnfulde og blæsende danske vejr.

»Kulde går lige igennem leddene og fremkalder stærke smerter, jeg bliver mere stiv i min gang og må gå med uldne knævarmere,« fortæller Charlotte Risom.

»Blæst, kulde og regnfulde dage giver mange smerter. Jeg boede for tre år siden i Thailand i otte måneder. I den periode var jeg helt fri for smertestillende medicin og kunne til tider helt glemme, at jeg er syg,« fortæller Gitte L. Kristensen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det, der hjælper den ene, har ingen effekt på den anden

Allerede i oldtiden havde man øje på, at der kunne være en sammenhæng mellem varme-kulde-påvirkninger og gigtsygdomme. Man forsøgte sig frem med kolde og varme indpakninger, romerske bade og sauna, men dengang som nu har man sandsynligvis måttet konstatere, at det, der hjalp den ene, ikke havde effekt på den anden.

Senest har norske forskere ledt efter en sammenhæng mellem lufttryk, luftfugtighed, temperatur og leddegigtpatienters smerter.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Nogle personer er mere følsomme end andre

Studiet viste, at der samlet set ikke var en klar sammenhæng, men resultaterne af studiet viste dog også, at nogle personer var mere følsomme over for forandringer i vejret end andre.

Gigtforeningens direktør, Lene Witte: »Vejret kan vi jo desværre ikke gøre noget ved. Men generelt kan vi sige, at hvis man har leddegigt eller en anden betændelsesgigt, så må man ty til smertestillende medicin, når man har særligt ondt. For mennesker med slidgigt kan smertestillende medicin også være relevant, men her er anbefalingen også målrettet træning og måske et vægttab.«