Lugtesansen er vigtig - derfor husker du med næsen

Vores lugtesans er effektiv til at huske med. Overlæge Steen Hasselbach forklarer, hvorfor vores skarpe næse er så vigtig for vores hukommelse.
tegnet mand med dragehovede ånder på person

Møder du en med samme drageånde som din gamle skolelærer, husker du straks tilbage til tiden på skolebænken.

Vi husker tusindvis af lugte

Vi husker tydeligt duften af en tidligere kæreste, når vi møder en person, der bruger den samme parfume. Ligeledes kan duften af pebernødder og risengrød bringe os tilbage til minderne om barndommens jul. Ja, eksemplerne er næsten uendelige. Steen Hasselbach, professor og overlæge ved Institut for Klinisk Medicin på Rigshospitalet, forklarer, at vores lugtesans er meget forfinet, og vi kan huske tusindvis af dufte.

»Smagssansen er eksempelvis lang fra lige så raffineret som lugtesansen. Der er 5 smagsnuancer, hvor lugtesansen er meget mere dynamisk. Vi skal hele tiden omstille os til og huske, hvad nye dufte betyder, igennem livet,« siger han. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

En mor skal kunne genkende duften af sit barn

Både for mennesker og dyr er lugtesansen altafgørende. For at en mor kan opnå en hurtig tilknytning til sit nyfødte barn, sker der ifølge Steen Hasselbach en lagring i hukommelsen, så moren genkender duften af sit barn. Det gælder også den anden vej, så barnet kan tyde sin mors specifikke duft. Det gælder, allerede inden barnet kan genkende moren ved synet eller lyden af hende. 

Dyr i naturen skal kunne erindre alverdens lugte for at kunne finde føde, ligesom lugten af et rovdyr i nærheden er vigtig at kunne genkende, så dyret kan få benene på nakken i tide. I stenalderen var det samme tilfældet for mennesker, så vi kunne lugte, når der var fare på færde.   

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Der er direkte forbindelse mellem næsen og hukommelse

De områder i vores hjerne, der er vigtige for vores hukommelse, står i tæt forbindelse med lugtesansen. Nervecellerne i næsen er som de eneste sanseceller direkte forbundet med hjernebarken. Hjernebarken er det yderste lag af hjernen, og alle de andre sanser - syn, hørelse, smag og berøring - sender signaler, der først skal bearbejdes i hjernens nedre dele, før de sendes til barken.

Fra hjernebarken sendes lugtesignalerne til det limbiske system, som tager sig af følelser og hukommelse. Derfor sker der en hurtig kobling til hukommelsen, når vi opsnapper dufte med næseborene. Det limbiske system, som engang blev kaldt ’den lugtende hjerne’,  har også stor indflydelse på hormonerne, fordøjelse, stress, ophidselse og seksualitet.

Lugtesansen forsvinder ved Alzheimers sygdom

Ved demenssygdomme som eksempelvis Alzheimers, hvor man gradvist mister hukommelsen og evnen til at erindre, går det også ud over lugtesansen. 

»De tidligste tegn på Alzheimers ser man, ved at lugtesansen bliver påvirket. Det kan være allerede inden, der ellers er begyndt at ske tab af hukommelse. Man kan godt bevare de andre sanser, men når hukommelsen går tabt, findes der mange eksempler på, at lugtesansen også går tabt,« siger overlæge Steen Hasselbach.

Læs mere om