Solsikkerugbrød
FROKOST

Solsikkerugbrød

Lav din egen surdej og lad stå i to dage. Så kan du nemt bikse et hjemmelavede rugbrød sammen med solsikkekerner. 
  • 10 Personer

ingredienser

- Surdej:
2.5 dl. Kærnemælk
150 g (2,5 dl) rugmel
1 tsk. salt
- Dej:
1.3 l. vand
800 g rugkerne
1 stk. øl
500 g (8,3 dl) rugmel
- ca. 400 g (6,7 dl) hvedemel
2 spsk. salt
- en fjerdedel pakke gær (12 g)
400 g solsikkekerne

Sådan gør du

  1. 1
    Rør kærnemælk, mel og salt sammen i en skål.
  2. 2
    Dæk med film, og lad skålen stå fremme i køkkenet i to dage.
  3. 3
    Bland vand og rugkerner i en gryde, og kog op.
  4. 4
    Sluk, og lad stå i gryden med låg, indtil det er lunt.
  5. 5
    Kom rugkerneblandingen i en stor dejskål.
  6. 6
    Tilsæt øl, rugmel, hvedemel, salt og surdej, og rør rigtig godt rundt.
  7. 7
    Det kræver armkræfter!
  8. 8
    Tag 2,5 dl dej fra, og læg det i et glas med låg, hvis du vil starte på en surdej til næste gang, du bager.
  9. 9
    Smuldr gæren i dejen, og rør godt rundt.
  10. 10
    Tilsæt til sidst kernerne, og rør igen godt rundt.
  11. 11
    Smør 2 rugbrødsforme godt med smør eller olie.
  12. 12
    Fordel dejen i de to forme ved hjælp af en stor ske.
  13. 13
    Kom lidt vand på skeen eller din hånd, og glat dejen ud.
  14. 14
    Læg alufolie eller film over de to forme, og lad brødet hæve i 3-4 timer.
  15. 15
    Stil brødene midt i en 200 grader varm ovn, og bag brødene i 1 3/4 time.
  16. 16
    Vær ikke bekymret over, at brødet får en meget mørk skorpe.
  17. 17
    Den bliver ikke bitter, kun velsmagende og nøddeagtig.
  18. 18
    Vælt brødene ud på en rist, og lad dem køle af.
  19. 19
    Lad brødene hvile et døgn, før du skærer i dem.