Kåldolmere med hakket oksekød

Kåldolmere af kødfars svøbt i kålblade stammer fra Sverige. Kong Karl 12. havde under tyrkisk fangenskab fået smag for tyrkernes vinbladsdolma. Da han atter var en fri mand, rejste de små, delikate snacklignende vinbladsruller med ham tilbage til Norden og blev med årene til store mættende kåldolmere med kødfyld.
Kåldolmere med hakket oksekød
  • 4 Personer

Ingredienser

500 g hakket oksekød
- salt og peber
1 stk. æg
1 stk. løg, revet
2 fed hvidløg, revne
1 dl. mælk
1 dl. rasp
1 tsk. tørret oregano
1 tsk. fennikelfrø
1 stk. lille savoykål
- evt. kødsnor
25 g smør
2 dl. boiillon
- maizena (majsstivelse)
1 dl. piske-fløde

Sådan gør du

  1. 1.Rør kødet sammen med salt. Tilsæt derefter peber, æg, løg og hvidløg. Rør mælk, rasp og krydderier i farsen, og lad den gerne trække i 30 minutter på køl.
  2. 2.Tag de yderste blade af kålen, og blancher dem i letsaltet vand i 1 minut, så de bliver bløde. Tag bladene op af vandet, og lad dem dryppe af. Skær eventuelt den nederste, hårde stok af.
  3. 3.Fordel en stor skefuld fars på midten af hvert blad. Pak kålen godt rundt om farsen, og bind evt. pakkerne sammen med et stykke kødsnor.
  4. 4.Smelt smør i en stor pande, og brun kålpakkerne på begge sider. Kom bouillon ved, og lad dolmerne simre ved svag varme under låg i ca. 30 minutter.
  5. 5.Tag dem op, og jævn saucen med en smule maizena og piskefløde. Smag til med salt og peber. Fjern kødsnoren, og kom kåldolmerne i saucen igen inden servering.
  6. 6.Giv kogte kartofler til.