VinterVinter / Se hele temaet

Udnyt kulden: Stil maden udenfor

9 slags fødevarer har godt af at komme udenfor i kuldegraderne. Når temperaturen er under 5 plusgrader, er der koldt nok til at du kan køle fødevarer ned på terrassen eller altanen. Måske er det nu, du får lejlighed til at rense fryseren.
Af Inger Abildgaard | Foto: Colourbox | 12. februar 2012
rabarber i sne
Mange grøntsager kan sagtens opholde sig ude, de er skabt til at tåle hårde kuldegrader

Frostvarer fra dybfryseren

Hvis din frostboks er proppet med ærter, is og andet indhold, kan du fylde de frosne varer i en balje og sætte dem ud på et bord eller en bænk og lægge et tungt låg på, for eksempel en træplade. Så kan du rense din fryser og få den i orden.

Køl middagsmaden af

Middagsmaden skal køles af, inden du sætter den i køleskabet. Sæt den udenfor på altanen eller terrassen. Det sparer dit køleskab for at bruge energi på at køle din aftensmad ned. Brug et bord og læg et tungt låg på, som en kat eller hund ikke kan vippe af.

Nyindkøbte varer kan køles af

Mad du lige har købt og kørt rundt med i bilen en halv times tid kan også med fordel køles ned ude i kulden, inden det sættes i køleskabet. Det sparer dit køleskab for energi.

Grøntsager klarer sig godt ude

Porrer, gulerødder, knoldselleri og alle rodfrugter. Vær opmærksom på, at kartofler ikke tåler frost, og at de ikke må få lys. Porrer og løg klarer sig også godt på havebænken. Hvis grøntsagerne er pakket i plastikposer, så prik et par huller, så luften kan komme ud, og der ikke dannes kondens.

Kål elsker kulden

Kål har det allerbedst udenfor. Jo nærmere temperaturen er på 0 grader jo bedre.

Æbler tåler temperaturer ned til frysepunktet

Æbler og appelsiner klarer sig fint i kulden og tåler temperaturer ned til lige omkring frysepunktet.

Mejeriprodukter kan stå et par dage ude

Ost og mælk må gerne sættes ud i kulden et par dage i en lukket beholder af hård plastik, glas eller metal. Husk et tungt låg. Mejeri- og kødprodukter skal som hovedregel holdes i køleskabet, men hvis der er fyldt godt op, må de gerne sendes på ferie ude et par dage.

Sæt bare stegen ud

Den store uhåndterlige steg af and, svine- eller oksekød kan du også placere uden for køleskabet et par dage, når vejret holder stabilt køleskabsklima, og temperaturen er på under 5 grader.

Øl og vand kan også være ude

Øl og sådavand kan du lige så godt have ude som inde igennem hele vinterhalvåret. Husk at øl er lysfølsomt. Dæk flaskerne til.

Kommentarer til artiklen

Stil maden udenfor

Ja! Jeg har fulgt disse råd hele mit liv, så jeg har sikkert sparet mange penge på "naturlig" nedkøling af madvarer i årenes løb. Senest imponerede jeg mit 10-årige barnebarn, da han og hans mor var til frokost; jeg havde kogt nogle æg, og for at køle dem af inden pilningen satte jeg dem ned i en skålfuld sne, som jeg bad ham hente ude på terrassen. Den ide var han meget begejstret for.

- Marie Banke - 16. feb 2012 13:26