Grønt forbrugGrønt forbrug / Se hele temaet

Sådan gør du dit køkken miljøvenligt

Grønt køkken er lig med sparede penge. Ved at bringe den grønne tankegang ind i dit køkken, kan du spare på el-regningen og samtidig gøre miljøet og dermed klimaet en tjeneste.
Af Nicolai Holle | Foto: Colourbox | 26. juni 2010

Erstat det gamle køleskab med et nyt og energibesparende

Undersøg hvilken energiklasse dit køleskab tilhører. Ofte vil det kunne betale på den lange bane at kassere det strømgurglende kølemonster med et moderne og energibesparende af slagsen.

Anskaf en gammeldags trykkoger 

Mormor havde fat i noget, da hun trykkogte oksestegen. Ikke nok med at det sparer tid at spærre kødet eller suppen inde under glohedt tryk, det sparer også energi. Helt op til 70 % af den normale mængde.

Indfør en køkkenmødding

Genbrug husholdningsaffaldet. En undersøgelse fra Californien har konkluderet, at man kan reducere sin affaldsudledning med 70 % ved at kompostere sit organiske affald. Kompostormene tager skraldet for dig.

Udnyt varmen fra ovn og komfur maksimalt

Sørg altid for at bruge en gryde, der passer på blusset, så mister du ikke værdifuld energi. Sluk ovnen og lad eftervarme tilberede din ret færdig.

Spis i sæson

Det er godt at spise sæsonens produkter. Vent med vindruerne til sommeren og husk rodfrugterne om vinteren.

Brug friske råvarer, der kun bruger lidt emballage

Skær ned på turene til skraldeskakten ved at undgå at cellofanplast, pap og flamingo hober sig op i din skraldespand. Vær bevidst om indpakningen, når du køber ind og køb i højere grad friske råvarer, der bruger en minimal mængde emballage, der forurener mindre.

Genbrug skabe, låger og paneler til nyt køkken 

Danskerne bruger mange millioner på nye køkkener hvert år, men der er penge at spare, hvis man i stedet genbruger skabe, låger, paneler, der allerede har modstået tidens tand, og som naboen nok ikke har. Brug annoncemarkederne til at gå på udkig eller til at afsætte.

Anvend miljøvenlige rengøringsmidler

Køkkenet er det af hjemmets rum, der skriger oftest på rengøring. Det kræver godt med sæbe og rengøringsmidler. Man kan med fordel udskifte industriproducerede kemiske væsker med hjemmelavede og knap så farlige udgaver. En blanding af husholdningseddike og bagepulver kan for eksempel klare meget.

Undgå færdigmad, og lav din mad selv

Lav selv maden i stedet for at spise færdigmad. På måde undgår du belastende forarbejdsningsled og energislugende dybfrost. Sidegevinsten er også, at du har bedre styr på, hvad der egentlig er i din mad af E-numre og tredje krydderier og bliver lidt af en amatørkok.

Køb køkkenudstyr, der holder længe

Lad være med at smide penge efter billige grydeskeer og spartler, der knækker efter mødet med de lynstegte grønsager eller vællingen. Køb kvalitet. Gode solide materialer som støbejern har tidens tand svært ved at mærke. På den måde udskiftes der færre gange, og du sparer dig selv for ærgrelsen over at have købt noget juks.

Mere om miljø

Fanget!  

Svanen  

Forbrug/Tema

Temaet  Grønt forbrug