Svenske kåldolmer med tyttebær
AFTENSMAD

Svenske kåldolmer med tyttebær

Kåldolmere er en gammel ret, som har fået sin renæssance efter kålen kom på mode. Vi laver kåldolmerne med hvidkål, men savoykål er også godt.
  • 4 Personer

ingredienser

1 stk. hvidkålshoved

fars

300 g hakket kalve- og svinekød
2 dl. kogt ris
1 stk. lille løg
1 stk. æg
1 dl. mælk
1 tsk. salt
- sort peber
25 g smør
1 kg kartofler
1 dl. piske-fløde
1 dl. mørk øl
- tyttebær syltetøj

Sådan gør du

  1. 1
    Sæt ovnen på 225 grader.
  2. 2
    Skær så meget af kålstokken af som muligt, så bladene ligesom løsnes.
  3. 3
    Kom hvidkålshovedet i letsaltet vand, og lad simre 10 minutter.
  4. 4
    Tag op, og afkøl.
  5. 5
    Træk nu bladene af, og skær den tykkeste del af stilken fra.
  6. 6
    Bland kødet med ris, finthakket løg, æg, mælk, salt og peber.
  7. 7
    Læg et par spiseskeer fars på hvert blad.
  8. 8
    Fold bladets sider op omkring farsen, og rul sammen.
  9. 9
    Bliv ved, indtil farsen er brugt op.
  10. 10
    Læg dolmerne med lukningen nedad i en smurt ildfast form.
  11. 11
    Pensl med smeltet smør og hæld 2 dl vand i bunden af formen.
  12. 12
    Bag kåldolmerne i 20 minutter.
  13. 13
    Tag ud, og hæld fløde og øl i formen og bag yderligere i ca. 15 minutter.
  14. 14
    Hvis kålen bliver mørkere, end du kan lide, dæk med alufolie.
  15. 15
    Smag saucen til med salt og peber, og server med kartofler og tyttebærsyltetøj.