Surkålsdolmer med oksekød og røget flæsk
AFTENSMAD

Surkålsdolmer med oksekød og røget flæsk

Hele syrnede kål købes i specialforretninger med varer fra det tidligere Jugoslavien eller Mellemøsten. Server dolmerne med kartoffelmos eller franskbrød.
  • 10 Personer

ingredienser

1 kg hakket oksekød
100 g hakket pancetta, lufttørret bacon
150 g grødris
1 stk. æg
1 dl. hakket bredbladet persille
4 stk. fed hvidløg
- gerne nogle blade fra knoldselleri
- salt og peber
2 stk. syrnede hvidkål
300 g røget ribben eller flæsk
2 stk. fed hvidløg
4 spsk. olie
2.5 spsk. mel
1 spsk. sød paprika

Sådan gør du

  1. 1
    Rør farsen sammen, og lad den stå og hvile i ca. 30 minutter.
  2. 2
    Smag på kålen. Hvis den er meget syrlig, kan den skylles i koldt vand.
  3. 3
    Træk bladene af kålen, den midterste del med små blade skal ikke bruges til dolmer, men indgår alligevel i retten.
  4. 4
    Gem to store blade til sidst.
  5. 5
    Læg et blad på bordet, skær den grove stilk fra.
  6. 6
    Kom 3-4 spsk. fars på bladet, og rul sammen.
  7. 7
    Pres endestykkerne af kål ind i dolmen, så den lukker helt.
  8. 8
    Gentag, indtil farsen er brugt op.
  9. 9
    Dæk en stor grydebund med grovhakket syrnet kål.
  10. 10
    Stil dolmerne lodret i gryden.
  11. 11
    Hvis gryden er for stor, lægger du mere kål rundt om.
  12. 12
    De skal stå ganske fast.
  13. 13
    Skær ribben eller flæsk i 4 stykker, og læg over dolmerne.
  14. 14
    Hæld vand i gryden, så det netop dækker.
  15. 15
    Dæk med de hele kålblade.
  16. 16
    Læg en tallerken over dolmerne, så de står i pres.
  17. 17
    Læg låg på, og lad retten simre i 2-3 timer.
  18. 18
    Til sidst svitses hakket hvidløg i olie på en pande.
  19. 19
    Melet drysses over og vendes til sidst med paprika.
  20. 20
    Fjern de to kålblade, der dækker, og dryp paprikablandingen over retten.
  21. 21
    Retten kan med fordel laves et par dage i forvejen, siger vores kok.