Guide: Hvilket løg skal du vælge?

Hvad er forskellen på skalotteløg og almindelige løg, hvilket løg er særlig velegnet til fiskeretter, og kan salatløg bruges til andet end salat. Bliv klogere på dine løg i Samvirkes løggalleri

Almindelige gule løg

Til al slags mad med løg. De almindelige gule løg er de helt rigtige i rå og hakket udgave til hotdog, som tyndtskårne løgringe på spegepølsen eller stegt bløde til hakkebøffen eller den engelske bøf. Almindelige løg er også en god ingrediens i gryderetterne og spaghettisaucen. Det almindelige gule løg er et løg, vi næsten altid har liggende i køkkenet. Det smager godt igennem af kraftig løgsmag. Kan spises som råt hakket løg, kogt, bagt og stegt.

Forårsløg

Smukke løg, der minder lidt om små, tynde porrer. Fjern det yderste blad og rødderne, men brug både det grønne og det hvide af løget. Damp forårsløgene, og brug dem som tilbehør. De kan også bruges rå i salater, og toppen kan skæres af til grønt drys eller snittes i lange, smalle strimler til thaimad eller wokmad. Skær på skrå af løgene, så bliver de endnu mere dekorative. Forårsløg smager dejligt, når de for eksempel er svitset med rejer og dryppet med citron. Smagen af forårsløg er saftig og mild.

Hvidløg

Spis det presset og råt, når du vil have den skarpe og gennemtrængende hvidløgssmag, lad det koge med i simreretten i lang tid, når du vil have en dyb og mild hvidløgssmag. Hvidløg er fine at presse i marinader, og hele eller hakkede fed er gode i gryderetter. Til stegte retter bør du kun svitse hvidløget og ikke brune det for at få den bedste smag frem. Hvidløg har en karakteristisk smag, du næsten altid kan genkende, når du får mad med hvidløg.

Solohvidløg

Kaldes også kinesiske hvidløg. Smager som det mere klassiske hvidløg med fed, men kan være nemmere at håndtere, da man ikke skal befri løgets fed for hinder, men kan presse eller snitte løget straks, det er pillet. Lammekølle hører til klassikerne, vi bruger hvidløg til, men efterhånden har løget indfundet sig i meget af vores madlavning både sammen med kød og uden kød. Hvidløgssuppe, ratatouille og tzatziki er eksempler på kødløse retter med hvidløg.

Purløg

Klassikeren til smørrebrød, sild, æggekage, salater, kolde saucer og kryddersmør. Purløget varsler, at sommeren er kommet og havebordet skal dækkes op til frokost under åben himmel. Purløg kan også bruges i varme retter og saucer. De er smukke på maden, milde og karakteristiske i smagen og en skøn plante at dyrke på altanen eller i haven. Blomstrer midt på sommeren med smukke violette blomster.

Rødløg

Rødløg er løgets lightudgave, der ikke river helt så hårdt i tårekanalerne som det gule løg. Rødløg er det smukke løg, der gør sig som dekoration på smørrebrødet. Rødløg er fint råt i salater og godt til marineret sild eller som ringe på en gammel ost. Brug det også som tilbehør, hvor du skærer løget i både og damper det eller svitser det sammen med for eksempel savojkål og peberfrugt. Løgets smukke udseende gjorde stenbiderrogn med rødløg og cremefraiche til en klassiker i 1980’erne. Rødløg er mildt og krydret i smagen.

Salatløg

Salatløg er hvide med  en meget tynd løgskal. De har samme størrelse som almindelige  gule løg. Som navnet siger, er salatløget med sin milde smag selvskrevet til salater, men salatløg kan også dampes og svitses som tilbehør, gerne blandet med andre grøntsager. Salatløget er fint i f.eks. tærter, hvor smagen ikke skal være for gennemtrængende. De kan også forvandles til sprøde løgringe. 

Skalotteløg

Skalotteløg er det helt rigtige valg til franske gryderetter som Boef Bourgignon, Coque au Vin eller til italienske pastaretter. Løget har en krydret, raffineret smag og er særligt godt i retter, hvor der ikke skal bruges mange løg, men hvor du gerne vil have en krydret løgsmag frem. Bananskalotteløg er en nyere skalotteløgtype. Smagen adskiller sig ikke fra det klassiske runde skalotteløg, der er inddelt i fed, men bananskalotteløget er lettere at pille og hakke end det klassiske skalotteløg. Bananskalotteløg har fået sit navn på grund af løgets aflange form.

Læs mere om