æg

Hvorfor hænger skallen fast på det kogte æg?

Hvorfor er det svært at få skallen af det kogte æg fra køleskabet?
?

Jeg koger altid et par æg ad gangen og lægger dem i køleskabet. Når jeg så skal bruge dem, hænger skallen fast i ægget. Hvorfor?

 

Tania Collin Gustavsson, Brande

Svar fra Leif Skibsted

I helt friske æg er proteinmembranen presset op mod skallens inderside. Når æg bliver ældre, fordamper vand og kuldioxid gennem skallen, og der suges luft ind gennem skallens porer.

Allerede efter nogle få dage bliver æggets luftblære større, og proteinmembranen løsnes fra skallens inderside også hjulpet af en stigende pH-værdi. Derfor hænger skallen bedre fast på helt friske æg efter kogning. 

 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om

æg