Skal frossent tilberedt kød genopvarmes, før det spises?

Er det sundhedsfarligt at spise frossent kød, der ikke er genopvarmet?
?

Er det er o.k. at indtage optøede, tilberedte kødvarer, for eksempel hjemmelavede frikadeller og kyllingespyd fra fryseren, uden at genopvarme dem, inden de spises?

Ellen Bjerrum, København

Svar fra Winnie From Thesbøl

For at de frosne kødretter kan spises uden at blive genopvarmet, er der nogle forhold, der skal være i orden. Maden skal være fremstillet under gode hygiejniske forhold og være hurtigt nedkølet efter fremstilling, det vil sige inden for tre timer. Dernæst skal optøning helst foregå inden for tre timer og ved temperaturer på under 20 grader. Det sker bedst i køleskab. Derved vil en eventuel opformering af bakterier, der har overlevet frysningen, kunne forhindres. Det giver desuden den bedste spisekvalitet. Er disse forhold i orden, kan maden sagtens spises uden yderligere opvarmning. Hvis det drejer sig om købte, frosne kødretter, vil der stå på emballagen, om retten skal genopvarmes.

 

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.